Vi för dom eller dom för oss?


Politiken går idag allt mer ut på att politikerna väter pekfingret i munnen och sedan håller upp det i luften för att se vilket håll vinden blåser åt, var flest röster finns att vinna. Allt mindre går det ut på att fundera på och arbeta för vad som är bäst för folket. Där flest väljare finns, där hamnar också politikernas åsikter och idéer.

Kanske har det alltid varit så men jag tvivlar. Tendensen att politiker är ett yrke, som vilket som helst förefaller tydligare och tydligare och politikerna byter ståndpunkt, glider i sina egna hållningar, för att blidka väljarna och för att få behålla sina väl betalda jobb, och ideologi spelar allt mindre roll i kampen om rösterna. Politikerna säljer en vara. De står inte längre upp för det de tror gagnar land och folk bäst.

Inte sällan hörs politiker förklara svaga val och dåliga opinionssiffror med att ”vi har varit för dåliga på att lyssna på väljarna”. Kan det tolkas på annat sätt än att det numer är vi väljare som är till för att ge politikerna jobb, att politikerna inte längre är till för väljarna skull, att politikerna idag är en yrkeskår som sträng taget struntar i vilken politik de driver, så länge de kan hålla sig kvar vid sin försörjning, att politikerna förvandlats från folkets företrädare till populistiska opportunister? Kan det tolkas på annat sätt än att politikerna är för bekväma, för andefattiga, för trångsynta för att försöka följa sin ideologi?

Att ha egna idéer och synpunkter som går utanför partilinjens trånga ramar straffar sig ofta. Partipiskan viner och rättning i ledet krävs från högsta instans. Det är ingen god grogrund för förnyelse, för självständigt tänkande och framsynthet och i ungdomsförbunden drillas medlemmarna av moderpartierna för att passa in i boxen. Eget tänkande straffas och när ungdomspolitiker tar klivet upp i moderpartiet, om de orkar så långt, är de som gjutna i formar, klara att passa in i mallen.

Nytänkande och idealism offras på framgångens altare, idéerna sinar, ideologierna förtvinar och kvar blir en likformig massa där inget tillåts sticka ut och där väljarna tvingas välja mellan pest och kolera medan politikerna fortsätter att leva gott på sina väljares bekostnad och stoppa sina fingrar i folkets syltburkar.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Vi för dom eller dom för oss?

  1. Självklart måste TV-programmen finansieras på något sätt.
    Men jag är inte villig att betala för något som jag inte använder.
    När jag ser på TV via datorn betalar jag för uppkopplingen, det räcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s