AB cypriotisk bilprovning


Alliansregeringen är verkligen desperat med att sälja ut de statliga bolagen. Så desperat att den nu till och med lånar ut pengar till köparna av dessa bolag. Detta framgår av det avtal som Svensk Bilprovning ingått med köparen Opus Produx, ett bolag som enligt SvD och DN kontrolleras av det cypriotiska bolaget Fortina Shipping Ltd. Ett bolag som via det svenska holdingbolaget AB Kommandoran, äger drygt 15 procent i Opus Produx.

Opux Produx betalar enlligt uppgift 375 miljoner kronor för en tredjedel av bilprovningens 210 stationer. Denna köpeskilling övergår Opus Produx omsättning med råga och för att ha råd med köpet har Opus Produx fått låna knappt hälften av köpeskillingen av – Svensk Bilprovning.

Det finns naturligtvis många frågetecken i en sån affär. Det största är väl att Cypern är ett ”skatteparadis” för företag med sin företagsskatt som enbart uppgår till 10,5% att jämföras med Sveriges 26,3%. Ett annat är att ett stycke svensk myndighetsutövning nu hamnar i händerna på ett cypernbaserat bolag som sannolikt sätter vinstintresset för trafiksäkerheten på de svenska vägarna.

Att ytterligare skattepengar nu kommer att föras ut ur landet, utom räckhåll för de svenska medborgarna är däremot en självklarhet snarare än ett frågetecken. Att icke lönsamma stationer kommer att läggas ner är heller inte svårt att anta.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

HD, SR, Bilprovningen, SvT,

Annonser

6 reaktioner på ”AB cypriotisk bilprovning

  1. När jag läser om denna och liknande affärer kan jag inte låta bli att undra hur stor korruptionen egentligen är i vårt avlånga land.
    Jag känner inte längre igen det. Sorgligt.

  2. Korruptionen i detta land är extremt hög. Däremot har vi en historia av välfärd vilket de ledande har kunnat rida på länge (och agerat med bibehållet stöd). Det verkar dock som om åkturen kan vara slut och det är dags att möta den bistra verkligheten…

      1. Hmm, kanske något av korruptionen skulle ersättas med nepotism, men inom politik, rättsväsende, finans och företagande så vill jag nog påstå att korruptionen är flera gånger högre än vad jag menar är rimligt (ifos är väl ingen korruption att eftersträva, men det är en utopi).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s