Nyårskrönika eller nåt


Nyårsafton.
Dagen då alla försöker bräcka varandra med de smartaste tillbakablickarna, de mest initierade bästa- och sämstalistorna. Dagen då förståsigpåare siar om framtiden och framför allt – Dagen då tomma ord under några timmar förvandlas till löften, dömda att brytas redan innan de uttalats.

Jo, jag vet att några av oss kommer att fylla sina löften med handling, men de flesta av oss kommer att falla tillbaks i samma gamla spår som 2011 redan innan solen gått ner för första gången 2012. Människan är nämligen av naturen tämligen lat och förändringsobenägen. Hon följer helst minsta motståndets lag och eftersom de flesta nyårslöften kräver förändring blir de inget annat än just ord.

Jag har vänner som är nyktra alkoholister och före detta narkomaner. De flesta av dem avger sina löften om nykterhet och drogfrihet varje dag. De vet att längre än en dag i taget är för svårt. Svaga individer, säger nu några av er, men är det verkligen så? Är det inte i själva verket en styrka att inse sina svagheter, att ha en sådan självinsikt?

Vi lever i en tid där det allt mer fokuseras på den enskilde individen som sin egen lyckas smed. De svaga, de som inte orkar hänga med i tempot lämnar vi efter oss. De får liksom skylla sig själva. Alla föds ju med samma möjligheter, säger vi och vägrar se utanför oss själva. Har jag lyckats kan fanimej dom också ta sig i kragen. Klippa sig och skaffa ett jobb. Tough luck om dom inte fixar det och varför skall jag bry mig, liksom.

Hur skulle medmänsklighet smaka som nyårslöfte? Varje dag.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Nyårskrönika eller nåt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s