Nyanser om kvinnosynen på SÖS i Stockholm


Jenny Wennberg, ledarskribent på Arbetarbladet,  nyanserar i dag i Arbetarbladet bilden av den undersökning som låg till grund för gårdagens artiklar och Eko-reportage om hur vårdpersonalen på SÖS i Stockholm ser på misshandlade kvinnor. Det är bra och manar till tankeställare för oss som låter känslorna rusa iväg inför ett redan infekterat ämne. Hon skriver bl.a. i sin artikel

”Vad materialet Ekot refererar till säger oss är att 28 procent av respondenterna i en ännu opublicerad studie vid Södersjukhuset svarat att de anser att det kan vara kvinnans passiva och beroende personlighet som gör att de utsätts för misshandel.”

vilket är en lite annan bild än den vi fick presenterad för oss igår.

Detta reser andra frågor, sådana om journalistik och källkritik hos journalister. Dagens medietempo är högt. I fall som detta för högt för sitt eget bästa. Genomslaget som nyheter har i dag gör det extra viktigt att det som publiceras äger relevans. När nyheten väl är ute är den omöjlig att stoppa och dementier och korrigeringar får som regel lång mindre kraft än den ursprungliga nyheten. Tyvärr är kravet på ständiga uppdateringar så högt att kontrollen blir lidande. Det är viktigare att få ut en nyhet än att få ut en korrekt nyhet. Såväl journalister som ansvariga utgivare har höga krav på sig att producera och prestera allt mer till en allt lägre kostnad. Grävandet och faktakontrollen blir lidande. och som om inte det vore nog kan vem som helst i dag publicera texter på Internet. texter som vi som läsare ofta har svårt att bedöma sanningshalten i och vars innehåll lätt kan förvandlas till sanningar oavsett innehåll. Detta lägger ett stort ansvar på oss som läsare.

Min huvudtes från gårdagens inlägg står dock fortfarande fast – Det är aldrig, aldrig någonsin den misshandlades fel. Skulden ligger alltid, undantagslöst, hos den som höjer handen.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Nyanser om kvinnosynen på SÖS i Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s