ABBA räddar Slussen?


Jag bor i Göteborg och vet egentligen inte mycket om Slussen i Stockholm och om alla de turer som nu tas runt en eventuell ombyggnad av densamma. Stockholmare anser måhända att jag som Göteborgare vare sig har förstånd eller mandat att uttala mig i frågan men det finns ändå tankar jag rent generellt vill vädra.

Slussen är, så vitt jag förstår, en enorm flaskhals i trafiken och dessutom sliten och förfallen. Nu vill politikerna riva och bygga nytt. Stort, pampigt, dyrt och med plats för ännu fler bilar och dessutom en stor galleria, med plats för ännu mer konsumtion. Samtidigt som detta sker i Stockholm, manglas ett kompromissavtal om minskade utsläpp och ökad miljöhänsyn fram i Durban.

I de flesta bilar, jo säkert är det så i Stockholm, precis som i Göteborg, sitter det en enda person, trots att det finns plats för minst fyra, oftast fem och ibland fler. Dessa ensamma människor parkerar, efter att ha suttit och svurit över köerna, sin bil för dyra pengar hela dagen, Där står den sedan till dessa människor efter sin arbetsdag sätter sig  i samma bil,  i samma köer och svär samma eder för att komma hem. Logiskt?

Vore det inte bättre att, istället för att ytterligare öka mängden bilar, öka incitamenten för människor att åka kollektivt, bygga säkra och stora infartsparkeringar med väl utbyggd kollektivtrafik till och från centrum? Min upplevelse av Stockholm är att staden redan idag har en hyfsat bra kollektivtrafik. Varför inte lägga pengar på att ytterligare förbättra och förstärka den istället för att göra innerstaden till en enda stor trafikplats. Problemet med tät trafik finns i alla storstäder. Varför inte försöka ändra en i grunden destruktivt företeelse istället för att bygga ut för att förenkla den så som idag sker i de flesta storstäder? Vore det inte mer förenligt med de ansträngningar som gjordes i Durban

Och för att återknyta till rubriken – Skulle inte tro det.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s