Om det offentliga, skattepengarna och privatiseringen


Det är mycket om vård och omsorg i privat regi nu. De flesta av de missförhållanden som redovisats senaste tiden har visserligen varit aktuella flera gånger förut, långt innan privata aktörer släpptes in på marknaden och fosterhemsplaceringar, som nu renderar i skadestånd och offentliga ursäkter, tvångssteriliseringar och nedmonteringen av psykvården är tre graverande exempel på riktigt stora fel vården begått i offentlig regi. Men visst är det bra att fel och brister kommer ut i ljuset om och om igen, och kanske finns det hopp om bättring åtminstone på de platser som kritiseras.

Jag har alltid ansett att vård, omsorg och utbildning inte skall privatiseras, att det skall ingå i det paket som stat och kommun skall rodda med, men jag är inte så säker längre. Varför skulle just dessa områden vara bättre lämpade att utföras av det offentliga?

Att ett sjukhus och en skola byggs av privata aktörer, vinstdrivande företag som betalas med skattemedel, är den absoluta majoriteten av oss säkert bekväm med. Att inredning, underhåll, städning, renhållning osv av dessa byggnader likaså sköts av privata företag och betalas med skattemedel ser nog inte heller många av oss några problem med.

Det är just när det kommer till omsorg om människor som det börjar gnissla i stugorna och morras över skattepengar som hamnar i orätta fickor. Och visst,  jag anser också att det är för djävligt att skattepengar skall hamna utomlands, på konton tillhörande samvetslösa riskkapitalbolag. Men samtidigt kan jag inte låta bli att undra ett par saker.

Som till exempel varför det är lättare att acceptera att skattepengar hamnar i privata fickor när det gäller materiella saker som byggen och underhåll av byggnader, vägarbeten och snöröjning. De företag som utför sådant arbete kan för allt jag vet vara ägda av riskkapitalbolag såväl som styrda av kriminella MC-gäng. Jag undrar också vad som säger att just vård, omsorg och utbildning per automatik blir sämre för att den blir privat och varför just dessa områden är fel att privatisera.

Är det inte så att det är kontrollen, såväl av kvaliteten som av aktörerna som brister? Är det inte så att det är det offentliga som inte gör sitt jobb ordentligt när de släpper in privata aktörer som är både oseriösa och undermåliga? Jag behöver inte gå längre än till min egen bransch för att se att det vid upphandlingarna så gott som enbart är prislappen som gäller. Vad det egentligen är man betalar för synes vara av underordnad betydelse.

Jag tror att det är ganska oväsentligt om en person gör ett arbete som offentlig- eller privatanställd och jag tror att privatisering av t.ex. vården skulle kunna fungera alldeles utmärkt under förutsättning att aktörerna väljs med omsorg och att verksamheten kontrolleras löpande.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

3 reaktioner på ”Om det offentliga, skattepengarna och privatiseringen

  1. Om man å andra sidan föreställer sig att allt utfördes i samhällets regi kund man ju låta några extra gubbar få jobb istället för att gå arbetslösa. Samhällskostnad som samhällskostnad, så att säga.

    I privat regi ska ju allt göras så himla kostnadseffektivt för att ge en privat vinst. Och per automatik har man minimalast antal anställda, som sliter ut sig medan andra går arbetslösa.

    Kram!
    /Skvitt

    1. Det ligger en del i det du säger, Skvitt, och är det inte så det har varit i landstinget länge nu? Minimalt med personal, kostnadsjakt och rationaliseringar? Att saker sköts i offentlig regi garanterar tyvärr heller inte att det sköts effektivt och på bästa sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s