Snedvridna kroppsuppfattningar och vuxenansvar


Alla, säger alla, vet att den enda hållbara vägen till en sund kropp är lagom portioner av bra mat och vettig motion. De flesta väljer ändå att försöka ta genvägar via någon av alla dieter och mirakelkurer och piller som finns. Alla, säger alla, vet att de extremt välsvarvade människor vi ser på bilder i media är retuscherade undantag från normen. De flesta väljer ändå att se dem som förebilder. Bantningshetsen kryper allt längre ner i åldrarna, statistik visar att så många som var femte flicka i sjuårsåldern vill vara smalare än de är, ändå blir vi allt tjockare.

McDonalds serverar 430 000 personer om dagen, bara i Sverige. Naturligtvis bär inte McDonads skulden till vår ökande fetma men ändå är det en liten fingervisning om åt vilket håll vår kosthållning är på väg. Vi bygger svindyra, lyxutrustade kök men lagar allt mindre mat medan take-away och catering går för högvarv. Halv- och helfabrikaten tar upp allt större del av butikernas hyllor och vi tappar kontrollen över vad vi egentligen stoppar i oss och tiden vi ägnar åt att laga mat och åt att äta blir allt knappare.

I stället för att stanna upp och fundera över problemet och ta tag i dess orsaker, usel kosthållning och för mycket stillasittande – Vi tillbringar alltmer tid med att sitta stilla, såväl i skola som på jobb och på fritid – hänvisar överviktiga till diskriminering och känner sig kränkta när någon vågar påpeka att dom kanske borde ta tag i det där med vikten. Följdriktigt har det nu utstötts ramaskrin när en amerikansk författare ger ut en bok,  ”Maggie goes on a diet” som handlar om en 14-årig flicka som tar tag i sitt problem, hon är överviktig, mobbad och tröstäter, och börjar träna och äta bättre vilket leder till att hennes tillvaro förändras. Mobbingen upphör, hon får nya vänner och blir en duktig fotbollsspelare.

Självklart utlöser boken en lavin av protester eftersom den tvingar till eget ansvar. Inte så mycket hos barnen som hos deras föräldrar, och då blir det genast jobbigt. Det är till syvende och sist föräldrarnas ansvar såväl vad barnen äter som hur mycket motion de får och inte minst vilken tolerans de har för människor som är annorlunda. Hur vi än vrider och vänder oss kan vi inte alla se ut som retuscherade fotmodeller men vi kan alla göra det bästa utifrån de förutsättningar vi har och vi kan och skall lära våra barn att vi är olika och att det är okej att vara det.

Boken kritiseras för att kunna utlösa ätstörningar hos barn. Men nej, det är inte boken som utlöser ätstörningar. Det är det alla snedvridna ideal vi vuxna visar upp för våra barn som gör. Barnen gör inte som vi säger. De gör som vi gör. Det första vi bör göra är att låta boken ligga kvar i bokhandeln.

Intressant?

Aftonbladet, SvT

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s