En vecka senare


En vecka har gått sedan Anders Behring Breivik skrev in sig i den Norska historieboken och gav terrorismen ett nytt ansikte. I såväl gammelmedia som i bloggar och debattforum på Internet har det stötts och blötts om huruvida ABB är en terrorist eller massmördare. Det har tävlats i om att skriva de smartaste analyserna, att dra de klokaste slutsatserna och att göra de mest klarsynta profetiorna inför framtiden.

Ingenstans har jag sett någon som gått till botten med vad ABB verkligen är, och vad han har gemensamt med majoriteten av terrorister och våldsverkare – Nämligen det faktum att han är en ung man. Det är ett faktum som inte tar hänsyn till vare sig politiska, kulturella eller etniska grupperingar.

Vad säger det oss att den absoluta majoriteten av alla terrorister är unga män, att majoriteten av våldsverkare överhuvudtaget är unga män, att majoriteten av människor i trafikolyckor är unga män, att majoriteten av de som utsätts för våld är unga män, att majoriteten av de som spelar våldsinriktade datorspel är män? Vad skickar vi för signaler till våra söner som gör att vissa av dem blir så frustrerade och förvirrade och känner sig så marginaliserade att de anser sig tvungna att ta till våld? Vad kan vi göra annorlunda i vårt samhälle för att förändra detta mönster?

Inte förrän vi hittar svaret på dessa frågor kan vi komma närmare gåtans lösning. Det handlar inte om mer eller mindre övervakning eller om slutnare kontra öppnare samhälle. I grund och botten handlar det om attityder och förhållningssätt och förmåga att kommunicera sina tankar och känslor med ord i stället för våld, om att vi i allt väsentligt måste lära oss att koppla bort reptilhjärnan och de ursprungliga instinkterna.

Intressant?

DN, DN, Aftonbladet, Aftonbladet, SvD, SvD, GP, GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s