De mest lämpade


I min bil ligger senaste numret av Faktum när han kliver in. Han tittar föraktfullt på den och säger att den där skulle han aldrig köpa. ”Dom har det liv dom förtjänar och varför skulle jag hjälpa dom?  Dom får hjälpa sig själva.” Det är ju just det dom gör genom att sälja tidningen, smartass, säger jag inte, och tänker att man måste välja sina strider. ”Vissa är helt enkelt bättre och förtjänar mer” brölar han vidare. Hans fortsatta resonemang tar på nåt sätt avstamp i ”survival of the fittest” och hamnar ganska snart i ett människoförakt som visar på en total avsaknad av empati. Att gå i klinch med en människa som är så uppfylld av sin egen förträfflighet och i stor avsaknad av kanaler för ingående kommunikation är bara energislöseri så jag nöjer mig med att lyssna och förundras över hans resonemang.

Kanske har han en god buffert, denna monologman, men gränsen mellan att ha och inte ha är så tunn och förutsättningarna kan ändras så fort för var och en av oss. Sanningen är nog ungefär att de flesta av oss inte är mer än en eller två månadslöner från katastrofen och hur ett jobbskattevdrag, ett allt glesare skyddsnät och en nedmonterad omsorg om individen skall kunna hjälpa oss när den är ett faktum är det ingen som kan säga. Ord som empati och medmänniska har tappat all sin innebörd och de som räknas är de som är friska och klarar av att arbeta.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”De mest lämpade

  1. Gränsen för många är florstunn, det är ett som är säkert. Att du behöll hatten på och inte gick i clinch med resenären var bra. Varför slösa tid på att resonera med en sådan? Man häpnar över hur vissa beter sig och gläds över att det – tack och lov – finns människor som är empatiska och inte allt för insnodda i sitt eget navelludd….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s