Det genuina felet


”Den tyska ehec-epidemin har på ett alarmerande sätt ställt problemet med förgiftade livsmedel på sin spets. En epidemi som hittills drabbat mer än 3 000 människor och dödat 30 (bland annat en svensk) och som visat sig komma från ekologiskt (!) odlade böngroddar i ­norra Tyskland.

Om inte denna epidemi får folk att förstå, att det är något genuint fel på den livsmedelsproduktion som bedrivs i ­Europa i dag, så undrar jag, vad som ska till för att människor ska vakna.”

Ovanstående skanderar Elisabeth Höglund, kolumnist i Aftonbladet, idag under rubriken ”Maten vi äter har blivit en dödsfälla”. Var Höglund varit under alla de avslöjanden av missförhållanden i t.ex. den svenska grisuppfödningen som avslöjats den senaste tiden vet jag inte. Att det inte är något som fått henne att inse att ”det är något genuint fel på den livsmedelsproduktion som bedrivs i ­Europa i dag” förefaller i alla fall uppenbart. Kanske är det så att Högström är speciesist och med ”de genuina felen” enbart avser sånt som drabbar människor.

Var hon varit under diskussionerna om t.ex. GMO-grödor vet jag inte heller. Bevisligen är det i alla fall inget som bekymrar henne. Det faktum att vinstintressen tillåts slå ut såväl människors försörjningsmöjligheter som biotoper och ekosystem är tydligen inget ”genuint fel i livsmedelsproduktionen

Nej, det som får Höglund att inse att ”det är något genuint fel på den livsmedelsproduktion som bedrivs i ­Europa”  är att mer än  3000  (av runt 730 miljoner) personer i Europa,  ”förgiftats” [sic] av en naturligt förekommande bakterie och att 30 stycken dött av ”förgiftningen”. Att en av de 30 var en Svensk var tydligen också extra hemskt. Att bakterien visar sig komma från ekologiskt odlade grödor är av någon anledning, okänt vilken, extra anmärkningsvärt enligt Höglund.

Vad Höglund fullständigt missar är att det riktigt genuina felet i livsmedelsproduktionen, inte bara i Europa, utan i världen i stort, är att vi använder oerhörda resurser för att till minsta möjliga kostnad, på en allt mindre odlingsbar yta, pressa fram mesta möjliga mat för att sedan slänga runt en fjärdedel av den. Detta medan större delen av världen går hungrig. Det, Elisabeth Höglund, är genuint fel.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s