Cykelbanor bättre än undantag


För ungefär ett år sedan var frågan om att låta cyklister få cykla förbi rödljus och mot enkelriktat aktuell. Nu är den uppe till diskussion igen när Stockholmspolitiker vill tillåta cyklister att köra mot rött ljus. Skälet är lika fel nu som då – ”Det är ändå så många som bryter mot lagen så vi kan lika gärna avskaffa den.”

”Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) konstaterar att många redan bryter mot reglerna. Han anser att det är bättre att ”under ordnade former se till att det blir lagligt”.

Cykel är ett utomordentligt transportmedel, i all synnerhet i städerna.
Tyvärr har många cyklister noll koll på trafikvett och bryter mot i stort sett alla trafikregler som finns så varför stanna vid att låta dem cykla mot enkelriktat och rött ljus? Varför inte låta dem omfattas av zebralagen, det tror många redan att de gör. Varför inte låta dem få fritt fram på gångbanorna? Det tror många redan att de har. Varför inte låta dem cykla på vänster sida vägen eller för all del mitt i? Det tror många redan att de får.

Cyklister är ett folk som lever utanför lagen redan i dag. De behöver inga undantag. De behöver fler cykelbanor så att de inte ställer till misär bland bilar och gångtrafikanter. Att däremot låta både bilar och cyklister svänga höger vid rödljus är en god idé och något som redan är tillåtet i många länder.

Intressant?

SvD, DN, DN, Aftonbladet, Expressen, GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

7 reaktioner på ”Cykelbanor bättre än undantag

 1. Jag är en av alla de här cyklisterna som…..kanske leker fram mina egna lagar i trafiken.
  ….just det här med rödljus….varför ska man stå och vänta vid rött ljus, när det inte kommer en enda bil på flera meters håll?
  Det finns ju ingen som helst anledning till det.
  Okej, det är mot lagen att cykla mot rött ljus idag.
  Men, det är ju sällan, jag har aldrig hört talas, om någon polis som sätter fast en cyklist för att ha cyklat mot rött ljus.
  Polisen idag, har ju inte ens tid att sätta fast de som begår brott, som rån och misshandel.
  Varför försöker de då få det se ut som om de bryr sig om en cyklist kör mot rött?

  1. Det finns flera anledningar till det, den främsta heter säkerhet.
   Att inte människor följer lagar är ett väldigt dåligt skäl att avskaffa dom.

 2. Det stora problemet i trafiken är de dåliga relationerna mellan olika trafikantgrupper. Alla krafter måste inriktas på att få ett vänligt och mer samarbetsinriktat förhållande som gynnar alla.

 3. Det finns många människor som inte har trafikvett och inte bara cyklister. Vissa cyklister tror att de inte behöver se sig för och tror att de ha rätten att köra så fort som möjligt, även bland en massa folk. Vissa fotgängare går rätt ut i gatan utan att se sig för vilket gör att man nästan cyklar på dem trots att man inte cyklar så fort. Vissa fotgängare tar upp hela cykelbanan och hör inte att man ringer på klockan.
  jag tycker inte att man ska avskaffa regeln mot att cykla mot rött av den enkla anledningen att de kan skapa kaos i trafiken samt, att det precis som du skriver, inte är något bra skäl att ta bort regeln bara för att en del inte följer den.

  1. Det tycker jag däremot är en bra idé och något som redan är tillåtet i många länder. Som yrkestrafikant upplever jag dagligen situationer där det skulle förbättra flytet i trafiken betydligt. Naturligtvis skulle det då även vara tillåtet för cyklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s