Windows i verkligheten


Som om vi lever i ett gigantiskt Windows OS.
Hängslen, livrem och cykelhjälm by default och behovet av egna beslut försvinner. Blint litar vi på att systemet skyddar oss från vår egen dumhet och passiviteten ökar i samma takt som förbud och förmaningar. Förmågan till självständigt tänkande och egna beslut förtvinar och vi blir allt mer benägna att skylla på systemet när något går åt helvete och allt mindre benägna att ta ansvar för våra egna handlingar och frågar indignerat i  kvällspressen ”vem som skall ta ansvar” för än det ena och än det andra utan att inse att det är det egna omdömet som brustit och att ansvaret vilar på oss själva.

Likt marionetter nickar vi och säger tack till allt som, för vår egen säkerhets skull, minskar vår egen sfär, utan att reflektera över vad det egentligen gör med oss. Ibland skriker vi till och med efter mer skydd i form av lagar och bestämmelser. Det är ju trots allt ganska bekvämt att slippa tänka själv och att ta eget ansvar och kanske är det så vi vill ha det.

Tragiskt.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Windows i verkligheten

  1. Mmm, så är det. Och när nästa storm eller översvämning kommer så sitter vi där likt tvångsmatade gäss och undrar vad som hände… Eller hur det nu var. Vi som snart är ”de mossiga” kommer att överleva i varje fall…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s