Despoternas väsen


Häromdagen fick jag veta att härskartekniker inte finns.
Det är bara svagas sätt att förklara varför de inte klarar av att hävda sig i livet, sades det mig. En intressant, om än aldrig så felaktig och okunnig, åsikt. Den delgavs mig som svar på att jag påpekade att vederbörande använde sig av härskartekniker och är i sig ett bevis på sin egen felaktighet eftersom den klart tydliggör förlöjligandet, en av de ursprungliga fem härskarteknikerna. Den utgår också från att vederbörande äger definitionen av vem som är stark och vem som är svag, vilket naturligtvis inte är sant utan bara ytterligare en typ av härskarteknik.

Det vi kallar härskartekniker är väl dokumenterat sedan årtionden tillbaks. Förutom att inom feminismen räknas som ett sätt att upprätthålla könsmaktsordningen, är det också ett väl etablerat sätt för enskilda eller grupper av människor att hindra andra människor att ta plats och ifrågasätta.

De som använder sig av härskartekniker är inte intresserade av andra människors åsikter och tankar. De är inte intresserade av dialog eller samförstånd med meningsmotståndare, bara av ryggdunk och bibehållen maktposition bland likasinnade. Att ta in och värdera andra människors tankar och synpunkter finns inte på deras agenda eftersom de därigenom riskerar att förlora i status.

Så, nog finns härskartekniker.
De är ett av despoternas sätt att behålla sin makt.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s