Facebook i våra hjärtan


De har varit mycket prat om Facebook senaste tiden.
Facerape, facebookdepression, integritetsproblem och inte minst det förfärliga att Facebook tar sig rätten att bestämma vad du får lägga upp din vägg. Röster har höjts för än det ena och än det andra och för att Facebook minsann måste ta sitt ansvar och för en tid sedan skrev Sara Kadefors en krönika och förklarade sig mätt på Facebooks gullighet.

Facebook är inget tvång.
Det är du som väljer att gå med. Du godkänner alla villkor vid registreringen. Det är en applikation ursprungligen utvecklad av en privatperson, numer ett vinstdrivande företag. Facebook har all rätt i världen att själva bestämma över innehållet. Att man sedan kan ha synpunkter på de urvalskriterier Facebook tillämpar är en annan sak.

Facebook är ingen rättighet.
Facebook är en frivillig möjlighet bland andra att hålla kontakt med människor och att föra ut budskap av mer eller mindre seriös art. Facebook är dessutom helt gratis så att klaga när något kinkar är bara tanklöst. Att gnälla när det material du lagt upp kommer på avvägar är inte heller speciellt smart. Smartare är att bara lägga upp sånt som du vill dela med dig av till hela världen eftersom Facebook läcker som ett såll och har som affärsidé att sälja dina personliga vanor och uppgifter till annonsörer.

Facebook är ingen myndighet eller välgörenhetsorganisation med socialt ansvar.
Du kan inte kräva att ett vinstdrivande företag som tillhandahåller en gratistjänst på Internet skall ta ansvar för vad du råkar ut för. Det är du som måste ta ditt eget ansvar för dina handlingar och du som måste ta ansvar för vad dina kids håller på med på Facebook och på Internet i det stora hela. Precis som i livet, det utanför Internet. Känns det tungt att bära det ansvaret skall du helt enkelt inte bry dig om det där med Facebook.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Facebook i våra hjärtan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s