Earth Hour my ass II


I går släckte vi i den privilegierade delen av världen våra lampor en timma. Där satt vi så i mörkret och ökade vår medvetenhet om klimatförändringarna. Eller så ägnade vi oss åt nån av alla de mysigheter vi tipsats om i media. Fast riktigt mörkt hade vi det ju såklart inte. Vi kunde ju inte missa favoritprogrammet på TV för klimatets skull och att missa några statusuppdateringar på Facebook eller Twitter funkar ju inte så datorn lät vi vara på. Ett och annat stearinljus lös säkert upp tillvaron också. Sedan tände vi igen och klappade oss på axeln för att vi varit så duktiga och njöt av känslan av vårt renade samvete, av känslan av att ha gjort något riktigt gott för världen. I dag vaknar vi sålunda upp till en mycket mer medveten värld, eller?

I stora delar av världen är det alltid mörkt, där har befolkningen inga lampor att släcka. De har inte ens elektricitet. Sannolikt har de flesta av människorna i de delarna av världen heller ingen aning om de klimatförändringar ”Earth Hour” avser att höja medvetenheten om. Klimatförändringar som kommer att drabba just dessa ovetande människor utan elektricitet värst.

Hur dessa människor hjälps av gårdagens jippo vet jag inte. Vad gör du själv i dag som du inte gjorde i går för att ge dem ett bättre liv? Det är sorgligt hur vi dövar vårt samvete och rättfärdigar våra beteenden med fullständigt ovidkommande aktiviteter i stället för att fundera på varför det ser ut som det gör och ta reda på vad som verkligen behövs för att förändra. Att vara medveten om ett problem hjälper föga om inte medvetenheten leder till en genuin vilja att lösa det.

Vi har det så förbaskat bra i vår del av världen. De flesta av oss är rädda för att resten av världen skall få det lika bra eftersom vi vet att redan nu lever vi över våra tillgångar. Vi undrar med oro hur det skall gå med klimatet när alla Kineser skall börja köra bil och hur oljan skall räcka till och hur vi skall kunna mätta alla munnar när jordens befolkning ökar lavinartat. Sedan släcker vi lamporna en timma och tänker ännu mer på klimatförändringarna i stället för att tänka på orsaker och verkan och lösningar.

Intressant?

GP, GP, Aftonbladet, DN,

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

6 reaktioner på ”Earth Hour my ass II

  1. Om man vill jobba för miljöfrågor och emot klimatförändringar finns det bättre saker att göra än att släcka lampan i en timme. istället borde man bli vegetarian eller i alla fall minska köttkonsumtionen, sluta eller minska bilåkandet och sluta semestra utomlands varje år.

  2. Hur de skulle kunna få lika bra som ”oss”….Det är inte vårt problem utan Deras! Inget som västvärlden behöver fundera på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s