Pest och kolera


Jo, du läste rätt.
Det handlar inte om antingen eller utan om både och.

I Japan är ett kärnkraftverk på väg att kraschlanda. Även om kärnkraftsförespråkarna säger att det inte är farligt och inte går att jämföra med t.ex. olyckan i Tjernobyl, är det ett oomkullrunkeligt faktum att strålning läcker ut och sprids över världen med vind, vatten och livsmedel. Hur stora doserna är och hur farliga de är för människor tvistar de lärde, och dilettanterna, om. Ofarliga säger kärnkraftens anhängare. Katastrofala säger dess belackare. Själv säger jag att vi troligtvis inte har en aning om de fullständiga effekterna av radioaktiv strålning.

För drygt ett år sedan exploderade en oljerigg i Mexikanska golfen. Det är den senaste, men sannolikt inte den sista, i raden av olyckor med anknytning till oljan och som haft katastrofala omedelbara följder för människor, djur och miljö. De långsiktiga effekterna vet vi ännu inget om. Tankfartyget Exxon Valdes grundstötning i Alaska 1989 är ett annat exempel på en olycka med förödande konsekvenser .

Trots att vi utvunnit, transporterat och raffinerat olja i stor skala runt 150* år dyker det fortfarande upp nya rapporter om dess skadeverkningar. Vi har alltså fortfarande, efter 150 år av intensiv användning, inte på långa vägar en klar bild över de skadeverkningar användningen av och avfallet efter oljebaserade produkter har på människor, djur och miljö.

Oljan har varit, och är fortfarande,  en förutsättning för det mänskliga framåtskridandet och den tekniska utvecklingen. Så viktig att västvärlden finner det värt att gå i krig för att kontrollera tillgången till den. De följder utvinning, raffinering och användning har anses vara ett pris värt att betala för den eviga tillväxten. Den eviga tillväxten som nu kärnkraften skall se till att säkra.

Trots att kärnkraften är en ung energikälla, det första kärnkraftverket byggdes så sent som 1954, anser sig dess förespråkare tvärsäkra på dess förträfflighet och säkerhet och ser den som den enda lösningen på vårt energiproblem. Med tanke på det jag skrivit om oljan ovan tillåter jag mig att vara skeptisk liksom jag ifrågasätter den tillväxt som så många anser vara en nödvändighet men ingen kan förklara den egentliga nyttan med. Att dess pris, oavsett om den drivs av olja eller kärnkraft, är både pest och kolera för stora delar av världen är hur som helst ett faktum.

*Kännedom om oljan har vi haft länge och redan på 300-talet borrades det efter olja i Kina.

Intressant?

DN,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Pest och kolera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s