Lägg ansvaret där det hör hemma


Många har blivit utsatta för facerape på Facebook och datainspektionen är kritisk.
I stället för att då se den riktiga orsaken till problemen – människan bakom tangenterna – skyller vi ifrån oss och pekar finger på Facebook.

”För att genomföra en så kallad facerape så behöver man inte lista ut någons användarnamn eller lösenord. Det räcker med att personen har glömt logga ut eller helt enkelt inte skyddar sin dator tillräckligt väl.

– Det betyder inte att förövaren inte har begått någonting straffbart, men till viss del så har man sig själv att skylla on man lämnar en vidöppen dator, säger Göran Gräslund.”

Nej, nej, nej… Man har inte ”till viss del sig själv att skylla”. Man har sig helt och hållet själv att skylla om man lämnar sin dator eller smartphone liggande öppen och tillgänglig. Det är inte Facebooks fel. Att vi inte orkar sätta oss in i de funktioner som finns för säkerhet på Facebook är inte Facebooks fel.

Slänger vi ut vårt sociala liv och vårt privatliv på Internet är det upp till oss själva att skydda det och att ta konsekvenserna om vi inte skyddar det. Att lämna en dator eller smartphone öppen och obevakad är ungefär lika vaket som att lämna sitt hem olåst eller lämna bilen med nycklarna i. Svårare än så är det inte.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s