I skuggan av katastroferna


I onsdags beslöt riksdagen att skjuta upp implementeringen av datalagringsdirektivet. Ett klokt beslut som, fullt naturligt men oturligt, hamnat i skuggan av det som händer i Libyen och Japan. Hade beslutet blivit det motsatta hade det likväl hamnat i skuggan av katastroferna och vi hade nästan utan det uppmärksammats ramlat rakt in i ett samhälle där vår privata sfär ytterligare krympts och där statens övervakning av våra förehavanden tagit ytterligare ett steg mot total kontroll.

Enligt beslut i EU 2006 är vi skyldiga att införa datalagringsdirektivet. I korthet innebär det för den enskilde medborgaren att alla uppgifter om kommunikation och försök till kommunikation via fast telefoni, mobiltelefoni, Internettelefoni, e-post, SMS och Internet kommer att sparas. Telefonnummer, IP-adresser, uppgifter om abonnenten, tidpunkter och geografisk position för kommunikation. Lägg samman detta med Smile29 och FRA-lagen och alla andra övervakningspunkter så har du i stora drag gett staten en komplett verktygslåda för total kontroll.

Uppgifterna är tänkta att användas endast vid misstanke om grova brott. Det låter fint men är bara kosmetika. Alla register läcker och ändamålsglidning är redan ett faktum i de länder som redan infört direktivet. Snittet för hur ofta polisen hämtar ut information i de EU-länderna som implementerat direktivet  är 140 000 gånger per land och år. I Polen hämtade polisen under ett år ut trafikuppgifter en miljon gånger. Fransk polis hämtar trafikuppgifter hälften så ofta, strax över 500 000 gånger per år.  I Sverige finns också redan innan direktivet införts en promemoria som föreslår att uppgifterna som samlas i skall få användas även vid misstanke om ringa brott.

Att implementera datalagringsdirektivet innebär integritetskränkningar och brott mot mänskliga fri- och rättigheter. Att stifta lagar som gör medborgarnas förehavanden helt synliga för staten är aldrig någon bra idé. Det gör medborgarna beroende av statens goda vilja och förutsätter att staten alltid vill oss väl. I Sverige har vi en regeringsform som säger att all offentlig makt utgår ifrån folket. Det för medborgaren oöverblickbara övervakningssamhälle vi nu är på väg in i är ett hån mot vår grundlag och ett hot mot vår integritet.

Intressant?

Aftonbladet, Fria Tidningen, Newsmill, NyT, NyT, PP, IDG, Affärsvärlden, Nytt24,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s