Med fingrarna i skattebetalarnas syltburk


Ännu ett bevis på hur långt borta från sans, vett och verklighet många av våra politiker och deras tjänstemän befinner sig har nu sett dagen ljus i den svällande ”muthärvan” i Göteborg.

”En kommunal tjänsteman fick dotterns förråd renoverat. Snickaren på NCC som utförde jobbet renoverade samtidigt Vättleskolan – ett miljonuppdrag som samma företag fått av tjänstemannen”

Ännu en gång ser vi hur vårdslöst våra skattepengar hanteras och hur fullkomligt naturligt det verkar vara för politiker och tjänstemän att det är på det viset. Hur skall det annars förklaras att politiker/tjänstemän gång på gång ertappas med fingrarna i skattebetalarnas syltburk?

Att tjänstemannen ifråga anser att svartavlöning är ett helt naturligt sätt att sköta affärer gör inte mitt förtroende för våra förtroendevalda och deras lakejer större.

”Den före detta tjänstemannen bekräftar att NCC har utfört privata tjänster för dottern. Han förnekar dock att notan skickats vidare till kommunen. Han hävdar i stället att han betalade dotterns förrådsrenovering svart.

– Det tror jag betalades rätt av. Kontant. Fanns ingen anledning att göra något annat.”

Det är i ljuset av dessa ideliga avslöjanden inte svårt att förstå att det inte finns pengar där dom behövs. Att skolor och utbildning chanserar, att infrastrukturen förfaller, att vården blir sämre osv. Slöseriet med pengar i de statliga och kommunala verksamheterna, liksom inom landstingen är skrämmande. På alla nivåer.

Helt nyligen körde jag två kommunala tjänstemän i min taxi. Tjänstemän som har en tjänstebil till sitt förfogande och hade kunnat köra själva till en mycket lägre kostnad för skattebetalarna. De åkte för närmare SEK 1 900. Anledningen? De hittade inte vägen. Jag frågade om de hört talas om GPS och navigator. Det hade blivit billigare för skattebetalarna om de köpt en sån på det stora mediavaruhuset i närheten innan de gav sig av, än att ta en taxi. Billigast hade förstås blivit att skriva ut kartan från Internet där destinationen finns tydligt angiven. Kanske var en så enkel lösning för mycket begärt av kommunala tjänstemän. Kanske ingår det inte i deras arbetsbeskrivning att göra så.

Så länge vi inte orkar engagera oss i och protestera mot den rådande ordningen och så länge vi låter politiker och tjänstemän komma undan med huvudlösa upphandlingar och ohemult slöseri utan att de ställs till svars kommer det att fortsätta.

Intressant?

GP, GP, GP,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s