Mänsklig fårmentalitet


Får är utpräglade flockdjur.
Deras strategi är ”springer en, springer alla”. Inget får funderar förmodligen på varför det springer. Beteendet är okej, för får. Dom har utvecklat det över tid och sannolikt funnit det vara en metod som funkar bra just för dom.

När människor, som faktiskt är utrustade med förmåga till riskanalys och logiskt tänkande, uppvisar samma beteende blir jag däremot lite fundersam. Visst är försiktighet och framförhållning goda egenskaper, men var ligger logiken i att Sveriges apotek sålt slut på tre års förbrukning av jodtabletter på två dagar.

Kärnkraftshaveriet i Japan är allvarligt, till och med mycket allvarligt, med torrlagda förvaringsbassänger, MOX-bränsledrivna reaktorer som havererat och strålning som ingen verkar ha koll på, och situationen, som i grunden skapats av elavbrott och inte av vare sig tsunami eller jordbävning, skulle kunna inträffa på vilket kärnkraftverk som helst. I själva verket var det nära att inträffa på Forsmark år 2006.

Men, och detta är ett stort men, allvaret är i Japan nu.
Japan är ett land ungefär så långt bort från Sverige som man kan komma. Vi skall noga följa det som händer, se och ta lärdom och eventuellt omvärdera vår eget kärnkraftsprogram om vi finner det lämpligt. Vad vi inte skall göra är att kila åstad och köpa upp oss på en livstidsförbrukning av jodtabletter. Det finns ingen som helst anledning.

Syndromet liknar i stort det som inträffade i samband med masshysterin runt svininfluensa. En hysteri som piskades upp, då som nu, av media och som ledde till att Sverige köpte in 18 miljoner doser av ett svindyrt vaccin, varav nästan hälften fortfarande finns kvar, att ett antal personer förmodas ha drabbats av biverkningar och att Glaxo Smith Kline skrattade hela vägen till banken.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s