Eftersnack på Marknadsbacken


Det mest iögonenfallande med gårdagens final i melodifestivalen var att en stor del av de manliga deltagarna föreföll att ha drabbats av det kli som Björn Gustavsson drabbats av i mellon 2008. Att tävlingen inte längre har något med musiken att göra utan enbart är ett underhållningsprogram bekräftade Christer Björkman i går i eftersnacket med Elsa Billgren där han sade:

”Vilken fantastisk omröstning /…/ Det är ju fantastiskt tycker jag när dom två som har målats upp som huvudkandidaterna och dom här stora rivalerna, när dom levererar och lever upp till förväntningarna och verkligen ger oss den här fighten ända in i kaklet. Det kan ju inte bli bättre TV så det är fantastisk”

Årets vinnarlåt är skriven av Fredrik Kempe, samma Fredrik Kempe som också skrivit vinnarlåtarna 2008 och 2009 och som haft bidrag med i melodifestivalen sju av de senaste åtta åren. Ett faktum som jag inte vet om jag skall se som en imponerande insats av en låtskrivare eller som ett bevis på inavel inom mellon.

Som vanligt dök förra årets vinnare upp för att dela ut sångfågeln till årets vinnare. Denna sångfågel som formgivits av ovan nämda Elsas far, Ernst. Att två Billgrenar figurerar i tävlingen kanske får vågskålen att tippa över lite åt inavelsteorin. Anna Bergendahls vinnarlåt från förra året framfördes, också traditionsenligt, som ett pausnummer. Rockarna Dynaztys version av ”this is my life” hade säkert gjort bättre ifrån sig i Oslo än originalet. Att bandet Dynazty ligger på Peter Stormares skivbolag är ytterligare en vikt i inavelsskålen med tanke på  melloturnens ”hårdrocksföljetong” i år, som leddes av, just det, Peter Stormare.

Ett nytt moment i årets final var den internationella juryns medverkan. Elva europeiska länder hade med varsin jury röstat på de svenska bidragen, så som de framfördes på genrepet. Dessa elva länder röstade på samma sätt som svenska folket vad gäller vinnare och Christer Björkman säger:

”Det är så skönt att åka iväg med en låt som har alla stöd. Det är en väldigt bra förutsättning.”

Det blev ju som sagt bra TV, och att det förutom dessa elva länder är ytterligare drygt trettio som deltar och skall rösta, det är bevisligen av underordnad betydelse för Björkman. Återstår att se hur stor betydelse det har för årets svenska bidrag. Oavsett vilket beklagar jag alla som tar detta spektakel på allvar. Det var länge sedan det hade med musik att göra och det underhållnings- och marknadsföringsjippo det numer är passar bättre i nån reklamfinansierad slaskkanal än i en public-service kanal, finansierad av folket.

Intressant?

GP, SR, DN, SvDExpressen, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s