Respekt, Anton Hysén


En nyhet som inte borde kunna bli en nyhet år 2011 i Sverige skapar rubriker i allt från GP till Resumé.
Nej, jag pratar inte om att nån kvasikändis lagt av en fis och att alla måste få veta vad den luktar. Det jag pratar om är att en vanlig 20-årig kille kommit ut som gay. Att det blivit en stor nyhet beror säkert till del på att killen heter Anton Hysén och är son till Glenn Hysén men låt oss bortse från det en stund och i stället koncentrera oss på det faktum att Anton är den första manliga öppet homosexuella fotbollsspelaren i Sverige.

Vi skriver 2011 och sexuella preferenser är fortfarande så känsligt inom vissa grupper att det kan skapa rubriker att offentliggöra dom och så viktigt att offentliggörandet framkallar rabiata reaktioner hos homofoberna. Sexuella preferenser är så känsligt i den manliga idrottsvärlden att bögarna håller god min och käften. Varför? Vad är det med manliga homosexuella fotbollsspelare som är så provokativt och känsligt att ingen tidigare vågat ta det steg som Anton Hysén nu gjort och vad är det med manliga homosexuella fotbollsspelare som är så provokativt och känsligt att homofobernas hat tvingade fotbollskanalen.se att stänga kommentarsfunktionen till artikeln om Anton Hysén?

I idrottens värld är bögarna fortfarande, inte bara i Sverige utan i hela världen, mer eller mindre osynliga och Hyséns retoriska fråga ”var fan är alla andra?” är verkligen befogad nu när han tar ett viktigt steg och ger fotbollsbögen ett ansikte.

Intressant?

Fotbollskanalen.se, QX, Expressen, GP, GP, Aftonbladet, SVT, SVT Debatt 24se, Resumé

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s