Varför våra skattepengar inte räcker till


Han var som ordförande den som hade det högsta arvodet av rådets medlemmar, 200 000 kronor om året. De sex ledamöterna fick nöja sig med 100 000 kronor var per år. Därtill hade rådsmedlemmarna 20 000 respektive 10 000 kronor i arvode per möte. /… / Och allt rådet gjorde under hela året var att gå på ett sammanträde. Ändå gick 1 274 700 kronor åt av de budgeterade 1,9 miljoner kronorna.

Det handlar om det statliga ”rådet för försäljning av aktier i bolag med statligt ägande”. En instans som skapades 2007 och lades ned 2010 och som, får man förmoda med hänvisning till framlagda fakta, inte gjort ett skapandes grand förutom att kosta skattepengar.

Slöseri med skattepengar förekommer på alla nivåer i landsting, kommun och stat, från tjänstemannanivå till politiska ledamöter. Såväl i form av ren  korruption som i form av onödiga och onödigt dyra inköp och oskäliga ersättningar. Den som säger nåt annat har helt enkelt ingen koll. Gång på gång ser vi det avslöjas i media och ändå sker ingenting. Få röster höjs för en ökad kontroll och insyn i politikernas och tjänstemännens agerande.

Politikerna ökar kontrollen över medborgarna, i stället för tvärtom. Politikerna ler i mjugg och vi tiger och samtycker. Att tolka de mindre än 1 % det enda parti som är för en ökad integritet, Piratpartiet, fick i 2010 års val på nåt annat sätt är inte möjligt. Vi struntar helt enkelt i vad maktens herrar och deras tjänstehjon har för sig och vad de gör med våra skattepengar. Jag har sagt det förr och säger det igen; panem et Circenses, bröd och skådespel, och med det låter vi oss nöja, så länge lönen kommer in på kontot varje månad och TV-tablån är full av lättuggat.

Vi får det samhälle vi förtjänar. När vi struntar i att ställa våra politiker och tjänstemän mot väggen och be dem redovisa var våra pengar verkligen tar vägen,  när vi låter oss nöja med försämringar, skenande kostnader till trots, i den offentliga sektorn, när vi inte orkar engagera oss i mer än chipspåsen på vardagsrumsbordet, då får vi ta mig tusan skylla oss själva.

Intressant?

AB, Realtid

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Varför våra skattepengar inte räcker till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s