Money talks. Smågaltarna skriker


Varje år kastreras 1 500 000 smågrisar i Sverige, helt utan bedövning. De är 2 – 7 dagar gamla när ingreppet görs och den som sett hur det går till vet att galtarna skriker i vild panik av smärtan. Denna grymma hantering görs av ekonomiska skäl, naturligtvis, eftersom den könsmogna galtens kött inte smakar gott och således inte är attraktivt som människoföda.

Alternativ till den smärtsamma hanteringen finns, bl.a. i form av sprutor som kan ges för att förhindra att galten blir könsmogen. Bönderna är dock, enligt egen utsago får man förmoda, rädda att sticka sig på sprutan. Att dom lika gärna skulle kunna skära sig på kastreringverktygen verkar inte ha föresvävat dom. Men å andra sidan är det ju inte där skon klämmer. Självklart är den vidriga rutinen ett resultat av jakten på pengar. En mer human kastreringsmetod tar längre tid och är dyrare. Därför väljer våra grisbönder att skära kulorna av kultingarna utan pardon och myndigheterna låter det ske. Någon lag som förbjuder denna barbariska hantering finns inte.

Att Sverige inte har något djurskydd värt namnet visar sig gång efter annan och Enfaldige Eskil som är satt att övervaka att de lagar vi trots allt har efterlevs väljer att vända ryggen till och dansa efter köttindustrin och djuruppfödarnas pipa.

En sån pajas

Intressant?

SVT, GP, SvD, DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s