Sanningen om IKEA – Johan Stenebo


Johan Stenebo har arbetat 20 år på IKEA och många av dem i den absoluta företagstoppen och i Ingvar Kamprads omedelbara närhet. Nu har han skrivit en bok som i mångt och mycket får mig att tänka på Kejsarens Nya kläder. Stenebo är den första som går emot den heligaste regeln för IKEA-anställda i toppen av företaget – att inte prata offentligt om vad som försiggår i företagets innersta rum – och verkligen vågar säga att kejsaren är naken.

Boken är fascinerande läsning och beskriver ett IKEA långt från den bild vi ser på varuhusen och i katalogerna. Ett IKEA där allt är minutiöst planerat och med fast hand styrt och reglerat, in i minsta detalj, av Ingvar Kamprad. Ett IKEA med bristande miljöansvar och en personalpolitik som lämnar mycket i övrigt att önska för invandrare och kvinnor. Ett IKEA som på olika sätt lägger ut dimridåer över sina göranden och låtanden och har god framförhållning för att kunna gjuta olja på vågorna när oegentligheterna kommer till allmänhetens kännedom.

Året är 1965 och SVT intervjuar Ingvar Kamprad i samband med öppnandet av IKEA-varuhuset i Kungens Kurva. ”Vi ser en Ingvar, strax under fyrtio, strikt och skräddarsytt klädd och stram i sin framtoning med pipa lite klokt i mungipan och hornbågade glasögon vilande på näsryggen. Det vill säga långt ifrån den folklige slipslöse och kavajlöse Ingvar vi vant oss att se idag.

Citatet ur Stenebos bok känns på något sätt symptomatiskt för det IKEA som beskrivs. Inget är vad det synes vara och ”Sanningen om IKEA” ger oss en intressant rundtur bakom kulisserna. Den klär av såväl myten Ingvar Kamprad som mönsterföretaget IKEA.

Stenebos bok är också en hyllning till Ingvar Kamprads affärsmässiga genialitet och det sätt på vilket han styrt och drivit IKEA framåt och han hävdar med bestämdhet att IKEA kommer att stanna av i sin utveckling när Ingvar inte längre finns vid rodret. En stark anledning till det, menar Stenebo, är att Ingvar sett till att hans tre söner kommer att ta över, något som enligt Stenebo är långt över deras kompetens. Ett problem som Ingvar enligt boken är fullt medveten om men inte klarat av eller inte velat lösa.

Boken är väl värd sitt pocketpris.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s