Mello på tomgång


3 014 000.
Så många tittare hade årets första melodifestivaldeltävling. Undrar varför…
Jag tjuvlyssnade på några takter ur samtliga bidrag på fredagen och att tillbringa lördagskvällen framför en mer eller mindre riggad tävling med taskiga bidrag kändes därmed långt ifrån nödvändigt.
Det kändes inte ens önskvärt.

Till årets tävling kom det in totalt 3 832 bidrag. Likafullt är det mest gamla kändisar bland kompositörerna till de 42 bidrag som till slut vaskats fram till deltävlingarna.  Thomas G-son, Bobby Lunggren, Fredrik Kämpe, Alexander Bard, Brolle, Ola Håkansson, Tim Norell, Lars ”Dille” Didriksson, Henrik Sethsson, Anders Gary Wikström… Har Sverige verkligen så få bra låtskrivare att detta är det bästa vi kan få fram i landet, år efter år samma gamla rävar. Eller är det så att det inte går att passera nålsögat in till tävlingen om man inte tillhör ”familjen”?

Eller är det rent av så att melodifestivalen under Christer Björkmans hårda styrning inte längre har till syfte att hitta en internationellt gångbar låt som har skuggan av en chans att vinna, eller åtminstone göra hyfsat ifrån sig,  i ESC utan helt enkelt bara är ett underhållningsprogram* och skyltfönster för vissa utvalda låtskrivare och artister? Vi känner ju igen upplägget nu sedan några år – Lite ballad, lite etnopop, lite club och lite dragspel och fiol, nån riktig schlagerdänga som vi hört förut, lite rap och nån klämkäck tjejgrupp. Bredd, kallar Christer Björkman det. Jag kallar det upprepning och längtar efter det annorlunda, det som skulle kunna sticka ut även i Europa.

I Aftonbladet i går skrev Markus Larsson i en krönika att ”röstarna svek schlagern”. Det är fel. I själva verket är det schlagern som sviker röstarna och presenterar samma skit år efter år och tror att vi skall nöja oss med det. Det är dags för Christer Björkman att lämna skutan nu och förnya hela melodifestivalen om den skall ha ett fortsatt berättigande. I dag turnerar den runt och kostar en massa pengar utan att generera nåt tillbaks. Vem minns en förlorare? Vem minns förra årets svenska bidrag?

I går nåddes vi också av beskedet att gitarrvirtuosen Gary Moore har avlidit. En musiker som var så mycket större än de 42 deltagande artisterna i årets Svenska melodifestival någonsin kommer att bli. Tillsammans.

*Att melodifestivalen bara är underhållning bekräftas av projektledaren Thomas Hall

– Vi är galet glada! Melodifestivalen håller ställningarna som Sveriges största underhållningsprogram. På en kväll har vi samlat ihop två års arenapublik för Allsvenskan, säger Thomas Hall, projektledare Melodifestivalen 2011, i ett pressmeddelande.

Intressant?

GP, GP, GP, SvD, SvD, DN, DN, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Mello på tomgång

  1. Riggad? Swingfly kunde man ju knappast gissa att den skulle annat än åka ut. Hursom… Kanske vore passande med omröstning till läsarna? Jag använder själv http://www.valresultatet.se , men det finns ju andra varianter med. WordPress kanske inte klara iframes, men man kan länka med. Aja trevlig kväll 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s