När pengarna talar tiger förnuftet


Flera länder runt om i världen har infört importstopp på tyskt fläskkött sedan det i början på januari avslöjades att djurfoder i Tyskland innehåller dioxin och att köttproduktionen stoppades på över 1 000 gårdar. Senast 2008 drabbades Irland av samma sak så problemet är ingen isolerad företeelse.  Naturligtvis försöker de Tyska myndigheterna lugna och gjuta olja på vågorna. Det är stora pengar inblandade i köttproduktion och konsumenterna får inte störas av sånt trams som lite dioxiner.

Det tyska jordbruksdepartementet utreder nu i vilken omfattning dioxinet har spritts vidare till tyska livsmedel, men tonar ner riskerna.

I Sverige väller det Tyska köttet däremot in. Det används till största delen i t.ex. färdigmat, korv och andra charkprodukter. Ingen ursprungsmärkning krävs på korv och charkprodukter i Sverige och Svenskarna gläds säkert åt det billiga köttet som importeras. Frågan är om någon skulle bry sig om ursprunget även om det angavs. Det är prislappen som bestämmer. Att såväl hälsa som djur och miljö får betala för det billiga köttet väljer vi att blunda för.

Detta är bara en i raden av larm om gifter, sjukdomar och missförhållanden i köttproduktionen. Hur många såna här skandaler skall vi svälja innan vi inser att sättet vi producerar och konsumerar kött på i dag är ohållbart? Och det oavsett ur vilken aspekt man än diskuterar det. När skall våra politiker våga ta de obekväma besluten. De beslut som kommer att svida nu men som kommer att göra gott på sikt och innebär att vi hushållar med vår jord och dess resurser på ett sätt som gör att även våra barn och barnbarn kan leva av och njuta dess frukter. När skall vi själva, du och jag, sluta sätta vår bekvämlighet i första rummet och faktisk ta ansvar för det vi lämnar efter oss?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

4 reaktioner på ”När pengarna talar tiger förnuftet

 1. Det är för j–ligt att det dumpas i Sverige. Gott Folk, tänk på det nåsta gång ni köper kebabpizza som inte använder kebab gjort på lamm utan av fläskare. Våga fråga vad köttet kommer ifrån,var köttet kommer ifrån i dom svensktillverkade köttbullar t.ex. Eldorados, Willys,Lithells,Coops, Ica och Euroshops, där det inte står att det innehåller bara svenskt kött. Var tar alla åsnor vägen som vi importerar?
  Gott Folk, Våga fråga, Våga ställa krav, Våga köpa svenskt(även om det är någon krona dyrare) du kommer att må mycket bättre sedan.

  Goran

 2. Du undrar när ”våra” politiker ska våga ta de obekväma besluten. Om du menar när svenska politiker ska ta obekväma beslut som syftar till att höja skyddsnivån så måste man nog förstå bakgrunden först. Detta regleras inte på svensk nivå egentligen, utan det regleras via EU där man valt att anta en gemensam ”lägsta” skyddsnivå. Utan att ha tittat på sakfrågan så tror jag att man antagligen antagit en lägsta nivå man måste följa, men som man fritt kan överstiga. Vilket Sverige redan gör – det är en relativt hög skyddsnivå i Sverige. Om våra politiker skulle ta beslut att ytterligare höja skyddsnivån i Sverige skulle det endast leda till att den inhemska köttproduktionen slåss till förmån för den utländska – där tillverkare inte alls behöver följa lika stränga krav, vilket leder till en billigare produktion av köttet vilket givetvis leder till att de kan konkurrera ut producenter med mindre marginaler. Om du menar att svenska politiker ska tuffare beslut, så är konsekvensen egentligen att svenska tillverkare ( som följer relativt hög standard ) slås ut till förmån för dom med sämre standard. Om du menar att politiker rent allmänt ska göra något åt saken så håller jag helt och hållet med dig. Det är fel att djur och miljö får ta smällen för att vi vill ha billigt kött. Samtidigt ska man nog inte krympa från debatten som den ser ut – vem ska betala för dyrare kött? Inte dom som går på socialbidrag i alla fall. Kanske inte ens dom som är låginkomsttagare. Kött är något för dom med pengar? Är det ”priset” vi måste betala för en väldigt hög skyddsnivå? Resonemanget kanske bäst görs gällande vid bensinpriset i Sverige. Hur mycket mer kan vi höja skatterna innan det bara är de som har pengar som egentligen har råd att åka bil? Eller ännu bättre, skyddsnivån för de arbetare som gör bilen eller kanske snarast reservdelarna – ska inte den vara högre? Vi höjer skyddsnivån i alla produktionsled och plötsligt har vi en prisnivå på produkten som är vansinnig. Det går ganska enkelt att gilla en högskyddsnivå, för det låter ju bra, men utan att genuint debattera vad en högskyddsnivå innebär eller försöka presentera lösningar tror jag att det är svårt att tas på allvar.

  1. Jag avser politiker över huvud taget.
   Dom måste ta de beslut som krävs, ekonomiskt kännbara helt säkert, inte bara för att skydda djuren i allmänhet utan för att få oss att sluta tära på jordens kapital. Overshoot day kommer tidigare och tidigare för varje år och allt politikerna gör är att mana till ökad konsumtion och förespråka ökad tillväxt.

   Att det inte är hållbart förstår alla när man säger det men när man berättar att ända sättet att åtgärda problemet är att vi ändrar livsföring radikalt, vilket skulle bli kännbart för de flesta i I-länderna, då är det inte roligt längre så då väljer vi att blunda och köra på som vanligt i stället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s