SVT söker barn till ny dokusåpa


SVT söker nya deltagare till en dokusåpa, eller realityserie, som de själva efter massiv kritik mot programidén, numer föredrar att kalla det.

SVT kommer nu i vinter producera en ny programserie, där barnlängtande familjer och barn möts och får lära känna varandra. En erfaren barncoach kommer hjälpa både familjer och barn i sitt sökande. På ett underhållande sätt kommer vi att berätta om vad det innebär att ha barn och ge tips på olika sätt att aktivera barnet och ha kul tillsammans.

Det som söks är 60 barn som behöver ett nytt hem av någon anledning och tio familjer som är beredda att ta in en ny medlem i sin familj. Varje familj kommer sedan att i tur och ordning få träffa sex olika barn och efter att ha ratat fem av dem kommer det sjätte att få ett nytt hem i familjen. Programserien kommer alltså att ge 10 barn ett nytt hem och en ny chans i livet medan de övriga 50 kommer att fortsätta sitt liv med ännu fler brustna band och påskamkomna förhoppningar.

Annonsering för att få tag på deltagare har gjorts såväl på Internet som i andra medier. Serien har mött massiv kritik från barnrättsorganisationer i synnerhet och barnvänner i allmänhet. Man menar att barn som redan är utsatta och troligen har vistelser i flera hem bakom sig kommer att stressas och ta ytterligare skada av den hantering de utsätts för i programmen och att de 50 barn som röstas ut kommer att fara ytterligare illa. SVT försvarar sin programidé med att det är bra att människor får se att det finns andra möjligheter att skaffa barn än att göra dom själv och att det finns massor av barn där ute som behöver ett nytt hem.

Nej. Detta är naturligtvis inte sant. Bara nästan. Byt ut ordet barn mot hund i texten ovan så har du i grova drag vad den kommande dokusåpan ”Huset fullt av hundar” kommer att handla om. Hundar som hanteras som objekt för underhållnings skull. Hundar som kommer att förevisas som föremål och röstas ut, den ena efter den andra, som inte önskvärda.

Snälla SVT – Nog måste det väl finnas bättre sätt att visa Svenska folket på möjligheten att ta en omplaceringshund istället för en valp än detta?

Intressant?

GP, SVT, DN, SvD, Aftonbladet, Hundsport

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”SVT söker barn till ny dokusåpa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s