Vägglusen på frammarsch


Att vägglusen är på offensiven i vårt land är väl föga förvånande med tanke på den skyddade verkstad Sverige varit och i viss mån fortfarande är och på hur tanklös och naiv människan är. Vi är helt enkelt inte vana, har inte behövt, fundera på och ta hänsyn till sådana saker på så många år och i vår enfald faller det oss inte in att vi kan få med oss elaka saker hem från utlandet.

Vägglusen är ändå ganska harmlös. Obehaglig men ofarlig. Det finns på sikt betydligt allvarligare problem som ökat resande i kombination med tanklöshet, okunskap och nonchalans kan orsaka. Till exempel de som alla naiva hundägare som nonchalerar smittoriskerna vid utlandsresor kan ställa till med. Ett problem som säkert kommer att öka i takt med att allt fler svenskar väljer att bosätta sig utomlands en del av året. Lika allvarligt är det med alla de tanklösa människor som köper hundar insmugglade från till exempel hundfabriker i Polen och turister som tar med sina hundar hit i båtar, bilar och husbilar.

I Sverige är vi, än så länge, förskonade från till exempel rabies. En till hundra procent dödlig sjukdom som vi riskerar att få hit bland annat på grund av nonchalanta hundägare som inte tar riskerna på allvar och struntar i regler.

Vi är också förskonade från den så kallade dvärgbandmasken.
En blåsmask som infekterar bland annat hundar, katter och räv. Dessa får dock inga men av parasiten men när den smittar till människa är den dödlig. Får vi in den i landet kommer vårt friluftsliv, som vi känner det i dag, att för alltid förändras. Vi kommer då inte längre att kunna plocka och äta vilda bär och svamp som vi kan i dag eftersom vi den vägen riskerar att smittas. De mikroskopiskt små parasitäggen syns inte och det enda sättet att säkert få död på den är att koka svamp och bär innan man äter. Äggen kan också fastna i hundens/kattens päls och smitta oss den vägen. Vissa veterinärer tror att denna parasit redan kan finnas i landet.

Intressant?

GP, GP, Aftonbladet, SvD, DN, Expresssen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Vägglusen på frammarsch

  1. Intressant och välskrivet men Rabies är väl inte en 100% dödlig sjukdom? Den är för mig en av de få virussjukdomar som du kan vaccinera dig efter att du har blivit smittad.

    med vänliga hälsningar
    T

    1. Vi har rätt, både du och jag 🙂
      Jag har nog formulerat mig lite dumt. Rabies är behandlingsbar och går att förebygga med vaccin, precis som du säger. Det kräver att vaccin sätts in i tid. Har sjukdomen brutit ut är den inte längre behandlingsbar och leder alltid till döden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s