Och vi låter det ske


Skickade ett brev med posten idag.
Inget hemligt, inget märkvärdigt. Ändå tar jag för självklart att det skall komma fram till mottagaren oöppnat och utan att nån lagt sig i  vad kuvertet innehåller. Ingen har ju att göra med vad jag skriver i mina brev mer än mottagaren. Det tar vi för självklart.

När jag skickar e-post och SMS däremot, då utgår jag från att betydligt fler än mottagaren ser. Skrämmande nog har den tanken blivit lika självklar som att snigelpost inte kontrolleras. Sakta men säkert, steg för steg, smyger sig övervakning och kontroller på oss och det går med så små steg att varje enskild åtgärd inte ägnas en tanke men sammantaget är det en skrämmande verklighet vi föses in i.

Ändå vill regimen övervaka oss än mer, kontrollera oss in i minsta detalj. För vår egen säkerhet, heter det. Vi måste ju skydda oss från den farliga terrorn och det enda sättet det kan göras är genom att vi alla spåras in i minsta vrå. I dag är det i stort sett omöjligt att röra sig i det allmänna rummet utan att lämna spår efter sig. Spår bland annat i form av bilder på övervakningskameror, registreringar av rabattkort och bankkort i affärer och bankomater och i form av ip-nummer när vi surfar. Köper vi en tåg- eller flygbiljett är vår resa registrerad vare sig vi vill det eller ej.

Och vi låter det ske. Vi hjälper till och med själva till genom att köpa mobiltelefoner som registrerar vår position med exakt GPS och som om det inte räcker annonserar vi glatt vår närvaro på olika platser via Facebook och Twitter. Vi har ju fullt upp med att hålla reda på vad Blondinbella gör och vem Madde dejtar och hur det går i alla dokusåpor och TV-serier. Inte har vi tid att bry oss om, och kämpa för, vår egen integritet.

Det skrämmer mig.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s