När det händer på vår egen gård


I Bromma har någon tagit sig för att fälla tio gamla tallar på kommunens mark, sannolikt för att få bättre utsikt över vattnet. Indignerat pratar kommunen om skadestånd i miljonklassen för förövaren och i artikelns kommentarer brölas det ”häng dem högt”. Visst är det ett brott, visst är det självsvåldigt och respektlöst men allvarligt talat – proportioner, någon?

Vi hugger ner regnskog motsvarande en yta av flera fotbollsplaner i minuten för att kunna slänga billig flintastek på grillen, för att kunna få fräcka trädgårdsmöbler och eleganta, exklusiva inredningsdetaljer i exotiska träslag, för att kunna framställa billig palmolja och för att kunna odla billig soja som foder till djuruppfödningen…

Men det händer ju inte på vår gård så varför skall vi bry oss om det? Nej för tusan. Man ur huse och rulla tallavverkaren i tjära och fjäder och låt oss fortsätta skövla och äta upp regnskogen i lugn och ro. Nån djävla ordning måste det ju vara.

 

DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Pingad på Intressant.se

Annonser

13 reaktioner på ”När det händer på vår egen gård

 1. Men smarting fattade du inte grejen med det hela? Regnskogsfrågan håller jag helt med dig om men tycker du verkligen att folk ska få hugga ner träd hur som helst bara för att få utsikt? Ja du kanske talar för egen sak!

 2. Huset blir ju i ett slag i värde, åtminstone en halv miljon eller mer i ett så pass exklusivt område. Ligger man i säljfunderingar är det ju reda pengar helt enkelt. Nog borde väl ändå skadeståndet sättas proportionerligt mot det? Annars vore det ju en ren vinstaffär att ta böterna.

  1. Hmm… Så om det hade varit tre – fyra meter högt björksly han tagit bort skulle skadeståndet varit i miljonklassen också?

   Du har missat hela poängen med mitt inlägg; att vi upprörs in i själen av 10 nerhuggna tallar men tycker skövling av regnskog är okej och naturligt.

 3. I din blogg kan jag lika väl spinna vidare på fruktblandningen…:

  Skulle inte förvåna mig om du tycker att PoolMedia och Hem och Skola gjorde ett bra deal med 😉

  Ifall du nu såg Uppdrag Granskning igår… Se det annars.. tips på bra bloggämne.

 4. det är det symboliska värdet både i träden och handlingen som utförts. du kanske tycker det är okej att muta en polis vid fortkörning också -det finns ju värre brott? vart går gränsen? den som gjort brottet ovan RÄKNAR med att åka dit men tycker att det var värt det, och då måste straffet vara i proportion till uppsåtet. Inte hänga högt förstås 🙂 men ett SAFTIGT och proportionerligt skadestånd.

  1. ”du kanske tycker det är okej att muta en polis vid fortkörning också -det finns ju värre brott?”

   Också?

   Du har missat hela poängen med mitt inlägg; att vi upprörs in i själen av 10 nerhuggna tallar men tycker skövling av regnskog är okej och naturligt.

 5. Man kanske skulle vara lite effektiv. Bötesbeloppen för dylikt egenmäktigt förfarande borde vara återställandekostnad x2. Den ena delen för att återställa, den andra för att köpa regnskog i Amazonas. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s