Gammalt blir som nytt


Göteborgs-Posten publicerar gammal nyhet som ny. På nätupplagans förstasida läser vi ”Köttet gasas för rödare färg” som om det vore en nyhet att kött förpackas i en ”skyddande atmosfär”. Inte  bara för att det skall hålla sig bättre, utan för att det skall få en ”aptitligare” färg.

Mats Nilsson, affärsutvecklare på Air Liquide förklarar:

Det handlar ju om naturliga gaser som finns i luften. Oftast vill man ta bort syret och ersätta det med en blandning av kväve och koldioxid men just när det gäller kött är det en liten kompromiss. Då överdriver man syrenivån för att köttet ska se rödare och fräschare ut – även om det inte behöver vara det.

Att vår mat manipuleras och fuskas med borde inte vara något som förvånar människor.
Det har pågått i flera decennier och det vi äter kommer allt längre från ursprunget, dess utseende och smak. Och vi låter oss villigt luras och förledas eftersom vi inte orkar ta reda på fakta och eftersom vi blint litar på att våra kontrollmyndigheter aldrig vill oss annat än väl. Inte skulle väl de släppa ut något i mathyllorna som är skadligt, intalar vi oss och förtränger allt prat om farliga konserveringsmedel, smakämnen och färgämnen. Livsmedelsbranschen är i dag en av de absolut mest lönsamma branscherna och vad det beror på är värt att fundera över.

Skulle kunna skriva spaltmeter om det här men nöjer mig med att, ännu en gång, konstatera att vi människor är otroligt korkade för att vara så intelligenta och att rekommendera ett par lättsmälta böcker i ämnet matfusk.
Mats-Eric Nilssons ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pingad på Intressant.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s