Fredspris förargar


När Kina tilldelades de olympiska spelen 2008 var förhoppningarna stora att det skulle leda till ökad öppenhet i landet och en större frihet för det kinesiska folket. Vad som hände var att den kinesiska regimen i stället såg till att bygga fasader och reglera sitt folk ännu hårdare för att ge omvärlden den bild den ville ha och efter spelen var det business as usual och Kina har seglat upp som världens ekonomiska nav i vardande. Alla vill vara där och ta del av kakan och blundar i mammons namn för befolkningens förutsättningar och de omständigheter under vilka det kinesiska ekonomiska undret sker.

Nu har den norska Nobelkommittén tilldelat den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredspriset för dennes

långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina. Den norska Nobelkommittén har länge menat att det finns ett nära samband mellan mänskliga rättigheter och fred”

Och visst är det så.
Fred är så mycket mer än bara frånvaron av krig och priset syns mig i år, förutom en nagel i ögat på den förargade kinesiska regimen, vara en uppmuntran till alla som kämpar för mänskliga rättigheter. Sådana rättigheter som vi tar för givna.

GP, DN, SvD, Ab, Exp
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Pingad på Intressant.se

Annonser

2 reaktioner på ”Fredspris förargar

  1. För en gång skull valde dem någon vettig som verkligen förtjänade priset. obama som vann förra året var en sån besvikelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s