Apartheid i demokratin


I söndags fick vi ett nytt parti i riksdagen.

I går hann knappt tuppen harkla sig innan protestmarscher och sorgetåg arrangerades. På Facebook startades ”SD ur riksdagen-grupper” och uppmaningar i stil med ”röstade du på SD går du fett bort från min vänlista” började cirkulera. Varför? Vem och vad hjälper det?

Vem och vad hjälper det att demonstrera?
Vi lever i en demokrati. SD fick närmare 6% av rösterna. Gänget är inne. Nu har vi att förhålla oss till det. Vi kan inte förneka och osynliggöra 6% av Sveriges röstande. Det liknar i mina ögon mer apartheid än SD själva. Det sitter 6% av Sveriges röstande där ute och är djävligt missnöjda. Varför?

Vi måste inse att någonting har falerat gravt med vår integrationspolitik när ett parti som bygger hela sin politik och sin retorik kring att förändra den (läs strypa invandringen) får 6% av rösterna. Nästan lika mycket som V och mer än det familjekramande KD.

Skall vi förhindra att vi går samma väg som t.ex. Danmark där Danskt Folkeparti sakta men säkert avancerat och flyttat fram gränserna måste vi ta tag i problemet och hur djävligt det än känns ta fajten. SD kommer inte att försvinna av sig själva och att tiga ihjäl problemet är lika dumt som att släcka eld med bensin, eller att ta bort sina SD-vänner från Facebook.

GP, DN, SvD, AB, Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

4 reaktioner på ”Apartheid i demokratin

  1. Jo du har rätt att man inte kan tiga ihjäl problemet men det är just därför det är så viktigt att de som är missnöjda med resultaten visar det och att visa sin motvilja mot SD är bara bra. Kanske får det de som röstat att tänka på vad de egentligen röstat på. Regeringen måste inse att det finns stora problem när det gäller integrationsfrågor och det är dags att ta tag i dessa så att partier som SD inte växer sig starkare. Problemet är att samhället aldrig blir perfekt och människor kommer alltid vilja skylla samhällsproblemen på svaga grupper och därmed kommer det alltid att finnas människor som Jimmie och andra sdare som bygger upp sin politik på människors rädsla och okunnighet.

    1. Säkert kommer det alltid att finnas människor som spelar på andra människors rädslor och okunnighet och jag tror inte rädslor och okunnighet botas genom ”sorgetåg” och hatgrupper på Facebook.

      Dessa aktiviteter bidrar till att dumförklara 6% av Sveriges röstande, och att dumförklara sin motpart är sällan en bra utgångspunkt om man vill kunna föra fram sina synpunkter och ha en bra dialog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s