Valfusk i den Svenska Demokratin


I går startade poströstningen i Sverige och rapporter om valfusk i form av valsedlar  som har plockats bort, slängts eller gömts undan har redan sett dagens ljus. Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Svenska pensionärers intresseparti är bland de partier som råkat illa ut redan första dagen. Sverige, ett land som kallar sig demokrati, har alltså ett valsystem där småpartier med mycket enkla medel kan missgynnas. Dessutom görs inget för att förhindra denna typ av fusk utan det kan fortgå val efter val. Jag vill minnas att miljöpartiet råkade ut för samma sak innan det blev ett riksdagsparti.

Filmen nedan är från EU-valet förra året.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

3 reaktioner på ”Valfusk i den Svenska Demokratin

  1. Jag har en kontakt i Filippinerna, med kontakt i kretsar som står regeringen nära. Enligt min talesperson skedde röstningen på Filippinerna helt datoriserat, och varje väljare hade EN röstsedel där man prickade för kandidater. Eftersom det finns många kandidater att välja mellan var det en lång valsedel, ”flera fot lång”, men väljaren stoppade den i datorn och vips var röstningen klar.

    I Sverige borde det gå att datorisera på annat sätt. I varje kommun finns ju ett bestämt antal aktuella valsedlar, kanske tretti eller så, och de kan ju presenteras på en bildskärm på lämpligt sätt.

    Sen prickar man för, får en fråga om man avser att rösta på parti X i de olika valen, svarar JA/NEJ och är klar eller gör om.

    Blanka och tomma valsedlar kan också finnas med.

    Det gick bra i Filippinerna att använda dator. Ska det vara så jäkla svårt i Sverige? Man slipper i alla fall dagens typ av fusk.

  2. En grej till: partier som drabbas av plötsliga skandaler, medarbetare som tar med horor till övernattningslägenheten t ex, eller såna som har fått 100 000:- om året för mycket i arvode och inte märkt det, de partierna kan ju lättare rätta i sina valsedlar …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s