Själakistan – Ann Rosman


Med en betydligt mer stringent, bättre samanhållen text, bättre personteckningar och med ett flyt som saknades i hennes första bok tar Ann Rosman med sin andra bok, ”Själakistan” ett rejält kliv framåt i sitt författarskap.

Boken utspelar sig, liksom den första, på och omkring Marstrand, med avstickare till Trollhättans omgivningar. Inledningsvis hittas ett halshugget lik av en skolklass på utflykt. Strax därpå hittas ett huvud i en av Marstrands trädgårdar. Huvudet och kroppen visar sig inte höra ihop och plötsligt har alltså ett mord blivit två. Så småningom blir det tre och i historien vävs också en liten pojke in. Han hålls i bokens inledning inlåst i en källare av sin familj.

Själva intrigen bjuder inte på några större överraskningar.  Ganska snart får man de stora sammanhangen klara för sig. Säkert är det mer ett tecken på att jag läst för många kriminalromaner än på att intrigen är dålig. Inte heller får bokens poliser mig att höja på ögonbrynen, även om det är lite udda med en kvinnlig kriminalinspektör som bor ombord på sin segelbåt. Det är i stället i miljöbeskrivningar och i författarens historiska utvikningar bokens styrka ligger. Jag tyckte mycket om de avsnitt där Rosman på ett ganska otvunget sätt ger mig lagom doser Marstrandshistoria.

Sammantaget anser jag boken vara läsvärd och rekommenderar den gärna och förhoppningsvis tar Rosmans författarskap ett lika stort kliv framåt med hennes nästa bok, ”Porto Francos väktare”. Med tanke på att hon redan i dag är en av Sveriges bäst säljande författare så får Läckberg, Jungstedt och gänget se upp.

Det skulle inte förvåna mig om vi får se en mer rent historisk bok om Marstrand från Ann Rosman i framtiden. Hon har samlat på sig så mycket kunskap och verkar brinna av lust att förmedla den och min känsla är att hennes kriminalromaner bara är en ursäkt för att få göra just det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s