Lite ödmjukhet skulle vara passande


I går, strax efter lunch, bröt borren igenom i det östra av rören i tunneln genom Hallandsåsen. När tunneln öppnas för trafik 2015 har det tagit 22 år, orsakat miljöskandal och sinande brunnar och kostat över en halv miljon per meter, totalt över 10 miljarder, att färdigställa den. Den ursprungliga byggtiden var beräknad till fem år och budgeten låg på 1 miljard.

Hur man än räknar är det här det enskilt värsta katastrofprojektet i svensk infrastrukturhistoria. Det man närmast kan jämföra med är bygget av Göta Kanal på 1800-talet som också kostade betydligt mer än beräknat, säger Gunnar Falkemark, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket, vill inte kommentera de tidigare problemen i projektet.

Jag kan konstatera att vi nu fått ett genombrott i och med att den första tunneln är klar, och det känns bra. Den planering som nu finns följs. En reflektion jag har är att det är lätt att ha synpunkter i efterhand. Lite ödmjukhet skulle vara passande, säger Gunnar Malm.

Men vänta nu…
Vägverket har alltså på grund av undermålig planering, bristfälliga geologiska undersökningar och övermod slarvat bort över 9 miljarder av våra skattepengar samt förorsakat stora problem för boende i området, och dess generaldirektör anser att vi skall vara ödmjuka?

En sån pajas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s