Overshot Day och valen vi gör


I dag går valrörelsen in i slutfasen.
En månad kvar och samtliga partier lägger in överväxeln och häller sina löften över oss. Alla lovar dom Bättre, Större och Mer. Ingen förklarar egentligen hur det skall gå till. Inget av de existerande politiska partierna i Sverige vågar på allvar ta i det som detta Bättre, Större och Mer lämnar i sitt kölvatten och i media är det märkligt tyst.

Overshot Day.

Förra året inföll Overshot Day den 25 september, i år 21 augusti, alltså mer än en månad tidigare. Overshot day är den dag då mänskligheten förbrukat allt som jorden kan producera på ett år. Från och med i morgon börjar vi alltså, enkelt uttryckt, att ta från nästa års produktion. Föredrar du en förklaring i ekonomiska termer kan man uttrycka det som att vi nu slutat leva på räntan och i stället börjar tära på kapitalet.

Det krävs ingen raketforskare för att inse att det inte är långsiktigt hållbart att leva så, att kapitalet förr eller senare tar slut och att konkursen är ett faktum. Ändå tar ingen politiker upp frågan. Inte ens miljöpartiet har jag hört nämna det som en viktig fråga i valet.

Jag har tagit upp ämnet tidigare, hur vi obekymrat fortsätter att konsumera, att skjuta betalningen framför oss. Våra politiker är fega, rädda om sin makt, och räknar välstånd enbart i pengar. Vi själva är bekväma och lata och förmår inte att inse sambanden mellan vårt eget sätt att leva och hur det ser ut i världen. Obekymrat konsumerar vi vidare och slänger i runda tal 25% av all mat vi köper.Vi gömmer oss bakom tron att det lilla vi gör inte har nån betydelse när det i själva verket är tvärt om.

Allt du gör har betydelse.
Genom de val du gör har du möjlighet att aktivt påverka hur världen du lever i ser ut i dag och kommer att se ut i framtiden, när våra barn skall ta över den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s