gmo-grödor och barns logik


När jag var liten hade jag en perfekt lösning på problemet med bilarnas elaka avgasutsläpp – Vänd alla avgasrör ut mot gatan! Syns det inte så finns det inte. Ett barns enkla, och fullt naturliga logik.

Allt för ofta tenderar mänskligheten att stanna kvar i ett slags tänkande där jämförelsen med barns logik inte är fel. Historien är full av exempel där vi löst ett problem, slagit oss för bröstet i självgodhet, men inte förmått att tänka i mer än ett steg och därmed inte sett sammanhang och att våra lösningar skapar fler problem än de löser.

Ett tydligt exempel på sådant tänkande är GMO-grödorna.
EU har nyligen godkänt GMO-majs som djurföda och förespråkarna ser GMO-grödor som räddningen för världens svältande. Ingen har en aning om vad GMO-grödor i förlängningen kan ställa till med. Däremot vet alla, åtminstone alla som är nåt så när uppdaterade, vilka problem vi har när nya arter bryter ny mark. Den spanska skogssnigelns framfart i våra egna trädgårdar är ett strålande exempel.

Att föra in nya egenskaper i biotoper är vanskligt. Vad som händer med den ofta mycket delikata balans som råder vet ingen. Men att något händer kan vi vara övertygade om. När sedan vind och insekter för pollen och fröer vidare till hela ekosystem vet vi ännu mindre vad som händer. Inga garantier finns för att inte dessa genmodifierade arter på ett eller annat sätt påverkar andra arter och vem skall hindra naturen att sprida GMO-majs till icke GMO-majs och vem vet vad som då händer?

GMO-grödorna skall, i ett initialt skede, användas till största delen för att föda upp djur. Att föda våra djur och oss själva med GMO-grödor är också vanskligt. Vad som händer på lite längre sikt vet ingen. GMO-förespråkarna säger att detta är lösningen på världens matproblem. Själv är jag övertygad om att det bara är ännu ett sätt för den rika delen av världen att tjäna ännu mer pengar.

Ett betydligt billigare och enklare sätt att komma tillrätta med en del av världens matproblem vore att strunta i att ge lejonparten av våra grödor till djur, som vi sedan slaktar och äter. Den mängd spannmål det krävs för att för att få fram ett kilo nötkött skulle räcka att föda många människor. Att sedan se till att världens fattiga länder själva kan odla sin mat och höja sin standard är ännu ett nödvändigt steg om vi skall komma tillrätta med svält och undernäring.

Så länge den rika delen av världen envist håller fast vid att bevara sin rikedom på bekostnad av den fattiga delen kommer vi aldrig att lösa några globala problem på sikt. Vare sig mat, vatten, fred eller hälsa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

SvD

Annonser

3 reaktioner på ”gmo-grödor och barns logik

  1. Den farligaste delen i ett ”barns logik” här torde vara minskningen av det genetiska materialet i grödorna. GMO minskar ”oönskade gener” till fördel för andra gener, vilket minskar plantans totala resistans. Visst, grödorna kan explicit tåla t.ex. torka mer. Men mot t.ex. insektsangrepp är de betydligt mer chanslösa, även om man försöker motverka det.Virus av olika slag har en förmåga att anpassa sig. Om ett virus dödar alla växter med en viss genetisk uppsättning, finns det alltid en hel del kvar p.g.a. variationen i naturliga växters genetiska material. I GMO finns det bara en enda genetisk uppsättning, d.v.s. att om olyckan är framme, blir den total. Detta är något som ingen förespråkare ser.

    Sen självklart, att bönder ska bli beroende av ett företag vars produkter utarmar jorden på längre sikt känns mer som ett slag vinstmaximering åt väst, och förlust för de redan fattiga.

    1. Det du pekar på är ytterligare en skrämmande aspekt av GMO-manipulering och ytterligare ett exempel på hur viktigt det är att tänka i flera led och många steg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s