Om val och integritet


Under helgen som gick slumpade det sig så att jag vid ett par tillfällen kom att tala val med människor i min omgivning. Samtalen rörde mest ekonomi, jobb och sociala trygghetssystem men även den personliga friheten kom på tal. Att valet stod mellan Alliansen och De röd-gröna var underförstått och hur jag överhuvudtaget ens kunde tänka tanken att lägga min röst på ett parti utanför dessa ramar var märkligt och att ”lägga den på ett parti vars enda fråga är fri fildelning” var fullständigt obegripligt.

Men, Piratpartiet är nåt helt annat.

Visst var det i fildelningsdebatten som Piratpartiet tog sitt avstamp och det är därifrån det utvecklats till att i dag vara det enda parti som tar frågor om den personliga integriteten på allvar och det enda parti som jobbar mot det övervakningssamhälle som med små, nästan omärkliga steg krymper vår privata sfär bit för bit.

Ipred, FRA-lagen, datalgringsdirektivet, smile29 och lättnader i tillstånd för övervakningskameror är alla åtgärder som naggar vår integritet och personliga frihet i kanten. Det är också djupt oroande att vi har en justitieminister som vill urholka rättssäkerheten genom att tillåta rättegångar utan vare sig anklagade eller brottsvittnen närvarande. Beatrice Ask säger:

– Vi ska försäkra oss om att alla vet när man ska komma, det ska finnas mycket rättssäkerhet i systemet men då får man faktiskt också ta sig dit och vara på plats. Är man inte det, då borde man kunna fundera över om det finns några möjligheter att fatta beslut även i personens utevaro.

Jag säger:

The road to hell is paved with good intentions

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

6 reaktioner på ”Om val och integritet

  1. Hej! Ny PP-blogg för mig, trevligt inlägg. Naiv välvillighet verkar vara dagens dogma uppe i Stockholm. ”Men jag ville ju bara så väl..”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s