Bilparken vi ärvde


– Vi ärvde Europas mest bensinslukande bilpark. Nu ligger vi i Europatoppen när det gäller minskningar.

Detta säger miljöminister Andreas Carlgren (C) i dag i en intervju i DN.
Huruvida han menar minskningar i bensinförbrukning eller i utsläpp är oklart.

Med tanke på den ”miljöbil” jag själv kör uppskattningsvis 25 mil om dagen och som drar ca. 12  l/100 km jämfört med dieselbilen med partikelfilter jag tidigare körde som drog ca 7 l/100 km är det en befogad fråga. Är det verkligen, ur ett miljöperspektiv, en vinst att utvinna, raffinera och transportera nästan dubbelt så mycket bränsle till en bil för att minska utsläppen?

Politiker stirrar sig blinda på det som kommer ut ur avgasröret i stället för att ta ett sunt helhetsgrepp på problemet. Enligt statistik kör en genomsnittsbilist i Sverige ca. 40 km om dagen. I stället för att styra in fler av dessa kilometer på kollektivtrafik, bilpooler och på att uppmuntra samåkning planerar man för en på sikt ökad biltrafik och satsar stora pengar på vägprojekt, i all synnerhet i storstadsregionerna där kollektivtrafik borde vara som lättast att organisera. I glesbygdsområdena, där bilen än så länge är en nödvändighet, försvårar man genom att tvinga alla bensinstationer att erbjuda E85. En kostsam investering som inte sällan leder till att bensinstationen i stället läggs ner och att bilägarna tvingas åka långväga för att tanka vilket omöjligt kan vara en miljövinst.

Det är också, anser jag, dags att tvinga företagen att ta sitt ansvar. Det skall kosta att ha sina lager rullande på vägarna. Den tunga trafiken har ökat lavinartat och det är miljön och skattebetalarna som står för de kostnader det medför. Dessutom skulle distributionen av varor kunna effektiviseras avsevärt om bilarnas lastkapacitet utnyttjades bättre. ”Just in time” är förödande för miljön.

För att återknyta till Carlgrens uttalande –  Sanningen är snarare den att vi nu kommit ikapp övriga Europa.  Bilparken vi ärvde var Europas äldsta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Bilparken vi ärvde

  1. Och då var den ändå mycket bättre än den som den förra borgerliga regeringen lämnade efter sig. I finanskrisens spår hade vi då de äldsta, mest bensinhungriga och icke avgasrenade bilarna i Europa. Att vi nu har miljövänligare bilar beror i huvudsak på att de finns att tillgå.
    Håller med dig om att vi behöver ta oss en ordentlig funderare över hur våra liv är organiserade, med arbetet placerat långt från boendet, barnen på dagis och mamma på hemmet.
    Stora vägar som gör det krångligt att ta sig över gatan om det ens är möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s