Pengar före Miljö


På Eco Driving Arena i Frihamnen i Göteborg testar Gröna bilister miljöbilar. Gröna bilisters ordförande, Jakob Lagercrantz, kritiserar i Studio Ett i dag regeringen som ännu inte ändrat miljöbilsdefinitionen sedan den antogs 2005. Att Sveriges regering hellre räknar pengar i ett kortsiktigt perspektiv än satsar på en långsiktigt hållbar miljöpolitik framgick väldigt tydligt när miljöminister Andreas Carlgren svarade på kritiken och förklarade varför de ännu inte omdefinierat miljöbilskraven.

Ja, det svaret är i och för sig rätt enkelt. Jag tror inte att Jakob är så förvånad heller riktigt som han säger, därför att vi har gått igenom den djupaste ekonomiska krisen och vi vet alla hur läget var för just Volvo och Saab. Faktum var att skulle vi ha valt att under den här tiden skärpa miljöbilsdefinitionen, då hade vi systematiskt sorterat bort alla just Volvo och Saab.

Vare sig Lagercrantz eller Carlgren tänker längre än till utsläppstermer. Vad bilarna, ur ett miljöperspektiv, kostar att tillverka, underhålla och destruera talas det tyst om. Om miljöbilarnas, i vissa fall, högre förbrukning sägs det heller inget och såväl företag som stat, kommuner och privatpersoner stirrar sig blinda på ordet miljöfordon utan att se helhetsperspektivet.

Och under tiden strömmar oljan ut i Mexikanska Golfen…

EDIT 100604: Vinnaren i testet: Volkswagen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s