Hur kör dom, poliserna…


För en tid sedan blev jag omkörd av en polisbil.
Inget märkvärdigt kan man tycka. Lite uppseendeväckande var det dock eftersom jag stod still vid ett övergångsställe för att, i enlighet med zebralagen, släppa gående över gatan. Gångtrafikanterna uppmärksammade, som tur var, polisbilen och hann stanna upp.

Kunderna i min bil fällde ett par kommentarer angående polisernas trafikvett som inte lämpar sig för publicering i en sedlig blogg som denna. Låt mig bara säga att det inte var vad jag väntade mig få höra av två välklädda affärsmän.

Trafikförordningen säger:

40 § Fordon eller spårvagnar får inte köras om strax före eller på ett obevakat övergångsställe eller en obevakad cykelöverfart.

Bötesbelopp för omkörning vid omkörningsförbud är SEK 3 000.

Undrar vem som kommer att få bära hundhuvudet i detta debacel. Oddsen är låga på taxichauffören.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

8 reaktioner på ”Hur kör dom, poliserna…

 1. För taxi är ju kända för att köra lugnt o sansat…
  Varför måste det alltid vara någons fel?? Två parter var inblandade i krocken så uppenbarligen var det BÅDAS fel. Inte konstigt när två yrkesgrupper som är pressade av tider är ute o kör bil…

  1. Att olyckan inträffade är, som du säger alls inte konstigt.
   Förmodligen är båda chaufförerna lika skyldiga i detta fallet men jag tror att en taxichaufför får svårt att klara sig undan skulden om han inte har trovärdiga vittnen som kan styrka hans utsago. Min erfarenhet är att det är svårt att få rätt mot poliser. I synnerhet om de är två, eller fler.

 2. Kommer inte polisen fram i tid gnäller folk för det. Kör dom på för att komma fram fortare gnäller folk för det. Att det händer olyckor under utryckning är oundvikligt för här kommer en nyhet… poliser är bara människor som alla andra!
  Det är fan konstigt att det fortfarande finns folk som vill bli poliser med tanke på all skit dom får, vad dom än gör. Men jag är jäkligt glad att ni finns!
  Ang § 40 så gäller inte den under utryckning när det påkallas fri väg.

  1. Låt oss först göra klart ang. poliserna som bröt mot §40 – Dom körde i lugn och ro, utan sirener och blåljus så att de var på utryckning håller jag för osannolikt och jag anser att en sån fundamental regel skall ingen bryta mot, allra minst en polis.

   Att det händer olyckor under utryckning beror inte enbart på poliserna heller. De är vållande i ungefär hälften av fallen enligt en nyligen publicerad rapport.

   I övrigt håller jag med dig.
   Poliserna får mycket skit. Ibland berättigat, för det mesta oförtjänt.

 3. jag som är tant och inte hör lika bra som förr kan tycka att det är klokt att köra klokt. Alltså anpassa farten, även under utryckning. Men det är väl så tanter tycker 🙂

  1. Under utryckning får utryckningsfordon bryta mot trafikreglerna men om det händer något kan föraren ställas till ansvar. Alltså är det nog klokt att köra klokt, även under utryckning.

   1. Helt rätt. Fast det kanske är lättare sagt än gjort att ta det lugnt när man vet att i vissa fall kan någons liv hänga på att du kommer fram i tid. Jag kör själv utryckningsfordon och vet hur svårt det är att ta det lugnt, hur ogärna man än vill att det skall hända något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s