Ett I-landsproblem mindre


nmtJag köpte min första mobiltelefon av bärbart snitt 1989. Det var en Philips, likadan som den på bilden. Som kuriosa kan sägas att den betingade ett pris av SEK 24 900, gick att ringa med, klarade att lagra nio kortnummer och blev glödhet om man pratade mer än fem minuter i den. Säkert en och annan hjärncell som kokat bort där…

Sedan dess har jag haft ett oräkneligt antal mobiler. De har med tiden blivit allt mindre och allt mer potenta och idag känns det som om själva grundfunktionen, den att kunna ringa, är en sak lite i skymundan. Viktigare är utseende och funktioner som kamera, mp3-spelare, stora minneskort, bluetooth, pekskärm och qwerty-tangentbord.

Nåväl… Ett ständigt återkommande problem med alla dessa olika märken och modeller av mobiltelefoner, som nu äntligen förefaller vara löst, är laddaren. Olika laddare till alla mobiler och om batteriet är på upphällningen när man inte är hemma kan man ge sig den på att ingen i närheten har en laddare som passar. Nu har ett antal mobiloperatörer, under påtryckningar från EU (Skönt att EU gör nån nytta) beslutat om en gemensam standard för laddarna.

Mikro-USB kommer den nya standaden att heta och skall gälla från 2012. Frånsett att det kommer att förenkla för användaren räknar man också med en minskning av utsläppen av växthusgaser med upp till 20 miljoner ton per år eftersom färre laddare kommer att tillverkas och transporteras. Det sista förstår jag inte riktigt eftersom jag förutsätter att varje mobil som säljs kommer att säljas med laddare. Eller är det kanske så smart att laddare kommer att bli tillval när man köper mobil i framtiden?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Ett I-landsproblem mindre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s