Billigare kött – Vem betalar?


Priset på kött kommer att sjunka i höst.
Detta tack vare, eller snarare på grund av, att EU släppt de importregler på kött från Sydamerika som gällt sedan början av 2008.

Samtidigt håller livsmedelsverket på att ta fram nya rekommendationer för att våra matvanor skall minska miljöpåverkan. Där föreslås bland annat att män skall minska sin köttkonsumtion med hälften och kvinnor med en fjärdedel.

Vi vet i dag att köttproduktion, i all synnerhet nötköttsindustrin, är enormt resurskrävande, inte minst vad gäller vatten och att den förbrukar enorma arealer mark, såväl för bete som för produktion av foder. Ändå skapar EU på detta sätt förutsättningar för ett ökat köttätande i stället för vad som, i linje med miljömål och annat, borde vara mer rimligt – att arbeta för en minskad konsumtion av kött.

I sammanhanget kan också nämnas att trots att Sverige har en tämligen liten egen produktion av kött, ungefär 40 procent av det kött vi äter importeras, så var Livsmedelsverket och Jordbruksverket för ungefär ett år sedan på resa till Kina för att skapa öppningar för export av Svenskt kött till Kina. Eskil Erlandsson, vår jordbruksminister, sade i sammanhanget till Rapport:

I Sverige finns goda förutsättningar för produktion av kött med hög kvalité, svenska bönder har hög nivå på djuromsorgen och vi har låga förekomster av smitta …

Varför kan vi då inte, om vi nödvändigtvis måste äta kött, äta vårt eget, fina kött i Sverige och låta kineserna fixa sin middag själva och låta Sydamerikanerna behålla sin oxfilé?
Vidare säger Erlandsson, i samma uttalande

”Det är naturligtvis viktigt för tillväxten och lönsamheten i svenska företag och för svensk ekonomi att vi kan sälja produkter på världsmarknaden.”

Varför kan vi inte sälja det svenska köttet i våra egna butiker? Det måste ju finnas en marknad eftersom vi importerar 40 procent av det kött vi äter? Om vi ökar vår export måste vi, med en konstant konsumtion förhanden, rimligen antingen öka vår egen produktion eller öka vår import. Båda alternativen betalas av ökad miljöpåverkan.

Det tredje alternativet – att minska den globala köttkonsumtionen – verkar inte finnas med i resonemanget alls. Enligt beräkningar kommer den att år 2050 uppgå till 465 miljoner ton vilket är en fördubbling sedan sekelskiftet. Med tanke på att varje kilo nötkött kräver tiotusentals liter vatten och flera hundra kvadratmeter mark för att produceras är det en skrämmande siffra.

Det är ett högt pris kommande generationer
kommer att få betala för vårt billiga kött…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Billigare kött – Vem betalar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s