Miljöbilar


Andelen miljöbilar i det taxibolag jag jobbar för har ökat från 14 till 25 % meddelas stolt i företagets interna informationsblad och de nya bilarna syns på stadens gator med texten ”miljöfordon” i stora bokstäver på sidorna. Visst ser det tjusigt och miljömedvetet ut men vid en jämförelse med ”miljöfordonens” föregångare, dieselbilen, som drar ungefär 7 liter/100 km undrar jag hur miljövänliga och miljöekonomiska ”miljöfordonen” egentligen är. Mest är det nog en eftergift för krav från kunder som vill ha gott samvete.

De flesta av dessa ”miljöfordon” är Flexifuel-bilar som går att köra såväl på etanol som på bensin. Vid körning på etanol är förbrukningen runt skrämmande 16 – 17 liter/100 km vilket får till följd att droskägarna tankar bensin i stället. Den är visserligen dyrare än etanolen men det blir ändå företagsekonomiskt billigare eftersom förbrukningen då ”bara” blir runt 11 – 12 liter/100 km.

Volvo har nu gjort en kraftansträngning och lanserar en V70 Diesel Driv-e som skall dra under 5 liter/100 km. Det är bra. Men fortfarande släpper bilen ut 129 gram CO2/ kilometer och kan följaktligen inte klassas som miljöbil i Sverige. Undrar dessutom vad som händer med förbrukningen när den förhållandevis lilla motorn får jobba med fyra passagerare och bagage i den redan tunga bilen. Något som tämligen ofta är en realitet i mitt jobb.

Att jag, som yrkesförare, kan påverka stort är självklart. Att till exempel stänga av bilen när jag lastar i och ur kunder och öppnar och stänger bommar minskar tomgångskörandet med upp till en halvtimma om dagen. Att du som privatbilist kan påverka är lika självklart. Personligen undrar jag var stop-and-go tekniken, som stänger av bilen när den står still, till exempel vid ett rödljus, och startar den igen när man trycker på gasen, tagit vägen.

Ju mer vi slipper tänka själva, desto bättre är det. Men då gäller det att våra politiker vågar fatta de obekväma beslut som krävs för att skapa en långsiktigt hållbar tillvaro. Det sin tur kräver att vi engagerar oss och röstar fram de politiker som vågar tänka längre än sin egen mandatperiod och då är vi tillbaks på ruta ett:

Det är Du och Jag som måste ta tag i detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Miljöbilar

  1. Hej skulle de va så svårt att göra en sådan bil för 15 år sedan för oss som inte har råd att köpa ny bil….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s