Kaffe – vill du veta sanningen?


Nedanstående text är kopierad från Svenska Naturskyddföreningens hemsida.

”Svenskarna är världens största kaffekonsumenter efter finländarna. För oss är kaffe en självklarhet och tillhör det goda i livet. Problemet är att i de flesta av världens kaffeodlingar används giftiga kemiska bekämpningsmedel som påverkar människor och miljö.

 

Skogen skövlas
När nya kaffeodlingar anläggs resulterar det i skogsskövlingar. Avverkningarna betyder en stor förlust av biologisk mångfald. När skogen eller savannen ersätts med kaffeodling lämnas jordarna oskyddade för de häftiga tropiska regnen och leder till allvarlig jorderosion.
 

Giftiga bekämpningsmedel
Många av de giftigaste bekämpningsmedlen används fortfarande i konventionell kaffeodling. De är framtagna för att ta död på oönskade insekter och växter, men de påverkar även naturen runtomkring.
Gifterna påverkar arbetarnas och odlarnas hälsa
Gifterna drabbar också de som arbetar på odlingarna. I Brasilien är skador från bekämpningsmedel ett av de största hälsoproblemen. Ett av de värsta gifterna är ogräsmedlet parakvat.
 

Vad du kan göra
Välj ekologiskt kaffe. Ekologiskt kaffe odlas utan gifter. Väljer du att köpa ett kaffe som dessutom är Rättvisemärkt får arbetare och odlare vettigt betalt. Rädda liv. Köp kaffe som är märkt både med KRAV och Rättvisemärkt.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

4 reaktioner på ”Kaffe – vill du veta sanningen?

  1. Mm.. jag tänker att kaffe faktiskt är en lyxvara, och att det märks skillnad i hur det smakar (och funkar i kroppen) om det är odlat med eller utan gifter, om det är 1:a eller 2:a sortering. Så förutom att vara medmänsklig och miljövänlig så känns KRAV hälsosammare. Tänk vilka ansamlingar både jag och arbetarna till slut får i våra kroppar.

    Just nu är det dags för en revidering av hela min kosthållning, så givetvis så inbegriper det även kaffet. 🙂

  2. Mia – Det är stor skillnad på kaffe och Kaffe. De billigaste sorterna innehåller bottenskrapet, dåliga bönor och en massa gifter. Bäst i test är ICA ekologiska…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s