Lova runt. Hålla tunt.


champagne-4Snart är det nyårsafton och ett nytt år ligger som ett oskrivet blad framför oss, vårt att göra vad vi vill med. Vi sitter som bäst och summerar året som gått och slipar på våra nyårslöften. För visst är det så att nästa år skall bli ett bättre år än detta året.

Visst skall vi ta tag i både det ena och det andra, därom råder liksom ingen tvekan. Vi skall helt enkelt bli bättre människor som lever ett bättre liv.

När vi står där, berusade av våra egna föresatser och nyårschampagne och klockan just slagit tolv är allt så självklart och löftena så enkla att ge. Att vi förmodligen redan nästa dag tappar lusten att stå för våra löften väljer vi att blunda för. Nu är det nämligen annorlunda. I år skall vi stå för det vi säger och verkligen gå hela vägen, genomföra och slutföra. För trehundrasextiofem dagar sedan stod vi i samma orubbliga förvissning och inte ett skit har vi lärt oss av att alla dessa dagar gått utan att något egentligen förändrats. Förra årets löften och goda föresatser till trots är det mesta sig likt och våra liv ser ut på ungefär samma sätt nu som de gjorde då, för ett år sedan..

Varför just nyårsafton är denna magiska dag då allt skall förändras och formas om kan man undra. Varför vi, gång efter annan, tror att vi just denna natt skall förmå vända den tungrodda skuta vi kallar vårt liv och styra in den på en ny och bättre, eller åtminstone annan, kurs är en gåta. Varför vi väljer att spela upp detta självbedrägeri år efter år likaså.

Att bryta vanor, att tänka nytt, att göra annorlunda kräver mer än bara nyårslöften. Att välja nya sätt att leva och att verkligen genomföra förändringar i sitt liv är mer än bara ord en nyårsnatt. Det kräver oftast att vi kastar av oss manteln av bekvämlighet och ursäkter och verkligen gör ett jobb. Ett jobb som de flesta av oss, när det väl kommer till kritan, inte är beredda att göra. Människan är ett bekvämt djur, obenäget till förändringar, som oftast lyder minsta motståndets lag och att följa gamla, väl beprövade och invanda spår är så mycket enklare än att röja nya stigar. Och när allt kommer omkring så har vi det ju rätt bra som vi har det och vi mår ju faktiskt ganska bra, våra brutna löften till trots, så vi lutar oss bekvämt tillbaks, fiser lite lojt och låter ytterligare ett år gå. Till nästa nyår. Då djävlar.

Oavsett om du avger nyårslöften eller inte kan du i alla fall vara förvissad om en sak och det är att så länge du fortsätter göra det du alltid gjort kommer du att ha det som du alltid haft det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Lova runt. Hålla tunt.

  1. För någon dag sedan kom jag på vad jag skulle lova som nyårslöfte. Men vid det här laget har jag glömt det. Är nog som du säger, och mitt minne är inte långt.

    Ambitioner kan det väl kallas. Men så ska det väl till att man vet hur de ska omvandlas till begriplig handling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s