Enfald


Jordens resurser är ändliga.

Endast 30 procent av jordens yta består av land. Land som blir alltmer förbrukat och förorenat av mänskliga aktiviteter. Mer än 800 miljoner människor svälter. Varje dag dör 24 000 människor som en följd av hunger och undernäring. Tre fjärdedelar av dem är barn under fem år. Detta i en värld där upp till 80 procent av all odlingsbar mark tas i anspråk för köttproduktion men där bara 15 procent av vår matkonsumtion utgörs av animaliska produkter. I Sverige används en tredjedel av allt spannmål som människoföda. Två tredjedelar går till djuruppfödning. Det krävs 10 gånger mer resurser att producera kött än det gör att producera vegetabilier.

Endast 1 procent av allt vatten på jorden är drickbart färskvatten. Vatten som blir alltmer förbrukat och förorenat av mänskliga aktiviteter. Över 1 miljard människor, var sjunde människa, saknar i dag rent dricksvatten. Över 5 000 barn dör varje dag som en följd av detta. Detta i en värld där varje kilo nötkött kräver minst 15 000 liter vatten att producera. I USA går mer än hälften av allt färskvatten till djurproduktion.

FN tror att vi 2050 kommer att vara 9 miljarder människor och hävdar att fram till 2030 måste vi ha ökat vår livsmedelsproduktion med minst 50 procent för att kunna mätta alla munnar. Detta skall ske med hjälp av effektivare jordbruk, mer konstgödning och genmanipulerade grödor. Inte någonstans nämns att vi med ändrade konsumtionsvanor, främst i i-länderna, skulle kunna mätta betydligt fler munnar. Nej, producera mera är lösningen. Att vi någonstans, på något sätt, skulle dra i bromsen och minska vår konsumtion, begränsa vår population, minska vår påverkan på jorden finns inte i vår föreställningsvärld. Att säga sådana saker är som att svära i kyrkan.

Blint fortsätter människan att bygga fatala monument över sin egen förträfflighet och att outtröttlig såga i den gren hon sitter på. Likt den egoistiska parasit hon i ordets rätta bemärkelse är förgör hon med kortsiktiga lösningar och utan eftertanke i allt högre takt sin värd. Enfaldigt lever vi som om jordens resurser vore outtömliga när vi i själva verket sedan 1987 förbrukar mer än vad jorden förmår producera och redan i september hade förbrukat 2008 års produktion av ekologiska resurser och tjänster.

År 2030 behöver vi, med dagens konsumtionstakt och livsstil, ytterligare ett jordklot för att klara oss. Är det, handen på hjärtat, inte enklare att lägga om livsstil än att leta reda på det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Enfald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s